Volledig scherm
In de zomer was de oranje kleur nog veel beter te zien. © Miranda van Houtum/BD

Groepje Vughtenaren bijt zich vast in vervuiling lunetten en betaalt zelf onderzoek

VUGHT - Een groepje betrokken Vughtenaren maakt zich ernstige zorgen over de waterkwaliteit van de lunetten in de Vughtse Heide. Dusdanig erg dat ze zelf de portemonnee hebben getrokken en de Universiteit Gent een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren.

Volgens de bewoners bevat het water van de vennetjes namelijk hoge concentraties cerium en aluminium. Dat bleek uit een eerder onderzoek door één van de bewoners. Woensdag werden watermonsters genomen die opgestuurd worden naar Gent. „We zijn erg teleurgesteld in Waterschap De Dommel”, aldus Nicole van Opstal, één van de bewoners. „Ze weigeren het water zelf te onderzoeken, ondanks onze zorgen en diverse gesprekken. Ze hebben er naar gekeken en zeggen dat er niets aan de hand is.”

Niet hoog genoeg
Martin Bouwman, woordvoerder van het waterschap, meldt dat de bewoners wel degelijk serieus zijn genomen. „We zijn blij met burgers die betrokken zijn bij de waterkwaliteit maar er is geen reden om het water te onderzoeken. Als we de bevindingen van de bewoners moeten geloven, zijn de concentraties aluminium en cerium inderdaad hoog maar niet verontrustend hoog en niet hoog genoeg om de eigenaar, in dit geval Defensie, te dwingen maatregelen te nemen."