Volledig scherm
Controle op het Lourdesplein. Foto: Rik Goverde/BD

Hennepactie Tilburg; tien aanhoudingen, honderden controleurs op pad

*UPDATE 13:09 UUR* TILBURG - Op verschillende plekken in Tilburg is de politie woensdagmorgen panden binnengevallen tijdens een grootschalige actie tegen de georganiseerde hennepteelt. Honderden controleurs werken mee aan de actie.

Op de Valkenjachtstraat in Tilburg-West zijn elf aanhoudingen verricht bij inval bij het bedrijf LNH, als onderdeel van TGC Trading. Negen vrouwelijke medewerkers waren daar bezig met de verwerking van hennep en hasj, zoals het draaien van joints. In het pand zit een groothandel in tabak, rokersspullen zoals waterpijpen en vloeitjes en hennepproducten zoals kleding, drank en snoep. Vermoedelijk worden er meer aanhoudingen verricht, daarover komt in de loop van de dag meer duidelijkheid.

Advocaat Rob Milo van de Grass Company noemt de bewering uit de koker van de politie dat in het pand een 'hennepfabriek' zou zitten, zwaar overdreven: "Er lag een handelsvoorraad in het pand voor twee tot drie dagen, bedoeld ter bevoorrading van de Tilburgse coffeeshops The Grass Company en Ochtendgloren. Het gaat daarbij om vijf tot tien kilo voorraad, geen tientallen." Milo gaat ervan uit dat het tiental snel op vrije voeten komt. Er waren op het moment van de inval meer medewerkers aanwezig volgens de advocaat. "Die zijn niet aangehouden."

LNH, de tak van de Grass Company die zorgt voor levering aan en bevoorrading van coffeeshops. Volgens Milo werden in de bedrijfsruimte joints gedraaid en verpakt. "Heel ordentelijk." Hij vermoedt dat justitie en politie op deze wijze druk proberen uit te oefenen om via de aangehouden medewerkers informatie te krijgen over de lokale wietteelt.

Een woordvoerder van de coffeeshopketen Grass Company bevestigde desgevraagd dat de politie ook in twee van zijn coffeeshops in Tilburg en op het kantoor in Tilburg is geweest. De reden voor het politiebezoek wist hij niet. Voor zover bekend zijn er bij de Grass Company geen aanhoudingen verricht of spullen meegenomen. De Grass Company is een klant van TGC Trading en koopt er bijvoorbeeld vloeitjes en waterpijpen, aldus de woordvoerder.

In totaal zijn woensdag enkele honderden controleurs op pad. Naast de politie werken ook de gemeente, douane, marechaussee, justitie en Belastingdienst mee aan de actie. Op diverse plekken in de stad, onder meer aan de Heikantlaan en Noordhoekring, worden gerichte verkeerscontroles gehouden, om te voorkomen dat verdachten de stad uit gaan. Op uitvalswegen wordt verder gecontroleerd op openstaande vonnissen en belastingschulden.

De actie wordt gehouden onder leiding van de Taskforce B5. De taskforce is een samenwerkingsverband van de vijf grote Brabantse steden om de georganiseerde criminaliteit aan te pakken.


Grotere kaart weergeven

Volledig scherm
Inval Valkenjachtstraat. Foto: Hein Eikenaar/BD
Volledig scherm
Controle op de Noordhoekring. Foto: Hein Eikenaar/BD
Volledig scherm
Controle op de Noordhoekring. Foto: Hein Eikenaar/BD
Verslaggever Erik Peeters over grote actie Taskforce in Tilburg