Een bijzondere foto uit de Vughterpoort: V.l.n.r: Father Horn en Jim Warden die bij familie Van Miert ingekwartierd waren, de 'Bushbomb' en de kleine Jeroen van Miert.
Volledig scherm
Een bijzondere foto uit de Vughterpoort: V.l.n.r: Father Horn en Jim Warden die bij familie Van Miert ingekwartierd waren, de 'Bushbomb' en de kleine Jeroen van Miert. © Archief Adelbert van Miert

Herinnering: 'Over de Dommel zagen we Lombok branden'

DEN BOSCH - Het is deze maand 70 jaar geleden dat de Duitsers uit Den Bosch werden weggejaagd, met veel geweld. Het Brabants Dagblad vroeg in een oproep naar uw herinnering aan de bevrijding.

Voor zijn kinderen zette Adelbert van Miert uit Bilthoven herinneringen op papier aan zijn eigen jeugd in Den Bosch. Van Miert woonde tijdens de strijd om Den Bosch in oktober 1944 aan de Willem van Oranjelaan in de wijk Vughterpoort.

Van Miert schrijft onder andere over hevige gevechten. “De 53e Welsh Division zette de aanval in vanuit het Oosten. De schade aan huizen, het station en kerken (onder meer de Leonardus) was groot, evenals het verlies aan burgers. Over de Dommel konden wij de wijk Lombok zien branden.”

Lees zijn volledige geschreven herinnering hier terug. ​

Overige herinneringen aan de bevrijding van Den Bosch vindt u op bd.nl/bevrijdingdb