Volledig scherm
Aardbeienteler Edward Bastiaansen en zijn zoontje Lars. © Jeroen de Jong/Beeld Werkt

Het aardbeienwalhalla van de familie Bastiaansen

Teler Edward Bastiaansen serveert geen koekje maar een aardbei bij de koffie. Hoe kan het ook anders. Hij is de eigenaar van het Aardbeienterras in Rijsbergen, midden in het ‘land van de aardbei’.

Vorig jaar nog zette de CLTV Zundert - kort voor de mooie naam: ‘Coöperatieve vereniging tot bevordering van de Landbouw onder Zundert en Rijsbergen’ uit 1904 - liefst 10 miljoen kilo aardbeien om. Een record aantal. Met dank aan het mooie weer. De aardbeien worden over de grens via Coöperatie Hoogstraten afgezet.

Van de grond naar de kas
De 42-jarige Edward Bastiaansen is groot gebracht tussen de aardbeien. Zijn opa begon er na de oorlog mee. Net zoals bij de meeste boeren in de buurt destijds begon hij een gemengd bedrijf. Pas later namen 'de aardbeien' het helemaal over. In het begin buiten in de grond, later vanwege de gevoeligheid naar binnen in de kas. ,,Het was mijn vader Gerard die in 1997 met een terras op de boerderij begon’, vertelt Bastiaansen. ,,Steeds vaker stapten er fietsers af en vroegen of ze even mochten rondkijken of ze bakje koffie konden krijgen. Mijn vader vond het wel leuk om over zijn werk te vertellen.’’ Zo vader, zo zoon. Al vrij snel kwam bij het terras en een klein speeltuintje voor de kinderen.

Het kleine terras is inmiddels uitgegroeid tot een waar aardbeienparadijs, waar kinderen zelf aardbeien kunnen plukken en een eigen aardbeiendiploma kunnen verdienen. In de ronde koepelkassen tussen de rijen hangende aardbeienplanten rijdt een klas uit Tilburg enthousiast - op lage karretjes - rond. Een feestje van de juf. Voorzichtig - na de uitleg van de boer - knippen ze het zomerfruit van het steeltje. Ook de speeltuin is flink gegroeid. Op de trampoline springt een kleuter hoog de lucht in.

Kinderen en families
De kinderstemmen galmen over het erf. Daar zit niet elke boer op te wachten, weet Bastiaansen. Het kan op mooie dagen flink druk worden. Met regelmaat ontvangt hij ook groepen - van vereniging of familiedag. Ze krijgen een rondleiding, bakje koffie en natuurlijk stuk aardbeienvlaai.,,Op mooie dagen kan het hier zeker druk worden. Daar moet je wel tegen kunnen, veel boeren willen gewoon bezig zijn met de teelt en niet gestoord worden.’’

Maar de teler heeft er nog steeds ‘aardigheid’ in. Elke keer bedenkt hij weer wat nieuws. Of het nu een aardbeienquiz voor groepen is, de aardbeienautomaat aan het begin van het erf of het‘aardbei-springkussen’ in de speeltuin. Bastiaansen lacht. Het was nog niet zo’n eenvoudig om zo’n springkussen te vinden. Bij de leveranciers waren prinsessenkastelen genoeg op voorraad. Aardbeien niet. ,,Dus deze hebben ze speciaal voor ons gemaakt.’’ Hij weet wel wat kinderen leuk vinden. Daar helpen zijn 4 zoontjes - de jongste is 3, de oudste 9. ,,We kijken gewoon wat zij leuk vinden.’’ Zijn viertal speelt zelf ook in de speeltuin. ,,En de jongste plukt ook vaak aardbeien en wil dan nog steeds een diploma. Zijn kamer hangt er vol mee.’’ Een andere nieuw ‘aardigheidje’ is de High Strawberry, een variant op de zo populaire High Tea. ,,Leuk toch?’’, lacht de ondernemende teler.

Aardbei in elk stadium
Het is niet alleen vermaak, wat Bastiaansen drijft. Kinderen, maar volwassenen, moet zien waar het eten vandaan komt. ,,Ze kunnen hier precies alle stadia van de aardbei volgen.’’ Biologisch mag de Rijsbergse teler zijn aardbeien officieel niet noemen, wel duurzaam. Hij krijgt er vaak vragen over en legt het graag allemaal uit. ,,Ik vind het goed dat mensen willen weten wat er op hun bord ligt.’’

Hoewel de verkoop aan particulieren de afgelopen jaren flink is toegenomen, gaan de grootste deel van zijn aardbeien nog steeds naar de veiling. Wat voor plannen de teler nog meer heeft? Dat gaat hij nog niet verklappen. ,,Maar een ding staat bij ons voorop: het moet kleinschalig blijven. We worden geen Aardbeienfabriek met achtbaan.’’