Hiervoor zat jouw generatie aan de buis gekluisterd
Dit zijn wijWe sluiten de generatieserie Dit zijn wij af met de populairste series en tv-programma's uit jullie tijd. Alle verhalen nalezen? Bestel het Grote Generatieboek voor maar 17,50 euro.
Delen per e-mail
Stille Generatie
Geboren tussen 1930-1945
Paul Vlaanderen
Voordat er tv was, zat half Europa aan de radio gekluisterd voor de avonturen van Paul Temple en zijn vrouw Steve. Nederland vertaalde de schepping van schrijver Francis Durbridge in Paul Vlaanderen. De kernleden van het hoorspelteam, zoals Eva Jansen (Ina), Jan van Ees (Paul) en Donald de Marcas (butler Charly, die na elke opdracht of bestelling 'okidoki' riep), waren destijds echte sterren.
The Lone Ranger
The Lone Ranger is een Amerikaanse westernserie. Eerst als hoorspel populair, daarna als tv-serie. Avonturen van een gemaskerde Texaanse politieman (Clayton Moore) die op zijn trouwe paard Silver door het landschap galoppeert om boeven te vangen. Aan zijn zijde zijn Indiaanse strijdmakker Tonto. Catchy herkenningsmelodie (William Tell Ouverture van Rossini) en dan 'Hi-ho Silver!' roepen.
Toon Hermans
Ontgroeide Sittard en de carnavalshumor en werd nationaal bezit. Zijn eerste onemanshow kwam in 1958 op de buis en daarna was Hermans op slag beroemd, ook al hadden maar weinig mensen een televisietoestel. De Franse zanger en acteur Yves Montand was zijn grote inspirator. Toon Hermans baande de weg voor onder anderen Seth Gaaikema en Paul van Vliet.
Babyboomers
Geboren tussen 1945 en 1955
Ivanhoe
Rechtstreeks uit de twaalfde eeuw naar de vroege jaren galoppeerde Roger Moore. Met Ivanhoe startte een indrukwekkende carrière waarin later ook James Bond passeerde. In Nederland werd de ridderserie uitgezonden door de KRO. Net als later Rutger Hauer - die Floris speelde - deed Roger Moore de meeste stunts zelf en hield er een lijf vol botbreuken en littekens aan over.
Pipo
Er waren meerder clowns Pipo's maar er was maar één Cor Witschge. Bedacht door Wim Meuldijk en een kindervriend voor iedereen boven de vijftig. Mammaloe, Felicio, de ezel Nononono, Klukkluk, de Dikke Deur, Snuf en Snuitje, Mik en Mak; allemaal onvergetelijke karakters vanaf 1958. "Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen". Dag sapperdeflapschoenen, dag meneer Witschge.
Ja zuster, nee zuster
Ja Zuster, Nee Zuster (JZNZ) was de iconische komische serie uit de jaren zestig die helaas verloren ging omdat de dure banden met de opnamen werden hergebruikt. Annie M.G. Schmidt en componist Harry Bannink in topvorm, net als hoofdrolspelers Hetty Blok (Zuster Klivia) en Leen Jongewaard (Gerrit). Luister nog eens naar: m'n opa, Stroei-voei, de ouwe Jacob.
Verloren Generatie
Geboren tussen 1955-1970
Floris
Pas 24 was Rutger Hauer toen hij debuteerde als Floris van Rosemondt. De tv-serie was het Nederlandse antwoord op buitenlandse succesridders als Ivanhoe (Engeland), Thierry la Fronde (Frankrijk) en Johan en de Alverman (België). Regisseur Paul Verhoeven twijfelde aan Hauers acteertalent, maar niet aan diens bravoure. De meeste stunts deed Hauer zelf. Op straat speelden jongetjes hem na met speelgoedzwaardjes.
Swiebertje
Joop Doderer was 60 jaar een veelzijdig acteur, maar werd altijd vereenzelvigd met die ene rol: Swiebertje in de gelijknamige NCRV-tv-serie. Twintig jaar een zwerver verliefd, op Saar. Plaaggeest van bromsnor. De serie eindigde met het vertrek van Swiebertje naar Canada. Doderer was vier keer getrouwd, onder meer met Conny Stuart. Op zijn 80ste speelde Doderer Blijvend Applaus, een tragikomedie over rusthuis vol oud- operazangers.
Magnum
Een privédetectective op Hawaï met alles wat daarbij hoort, inclusief fout gekleurde overhemden. Rokkenjager Thomas Magnum (Tom Selleck) past op het huis van een miljonair en lost misdaden op terwijl hij ruziet met butler Higgins. Magnum was de eerste Amerikaanse tv-serie waarin Vietnamveteranen een nieuw bestaan opbouwden en trots waren op hun diensttijd.
Patatgeneratie
Geboren tussen 1970-1985
The A-Team
Excentrieke huurlingen rijden in zwart busje door de VS om onderdrukte mensen tegen rijke schurken te beschermen. Mr. T. (B.A. Baracus, krachtpatser met vliegangst), Dwight Schultz (de krankzinnige kapitein 'Howling Mad' Murdock) en Dirk Benedict (vrouwenmagneet Templeton 'Face' Peck) wanen zich The Beatles vanwege massa's fans bij hun bezoek aan Nederland in 1984. Leider George Peppard (Hannibal Smith) bleef thuis.
Willem Ruis
Hij heette Klaas maar werd bejubeld als Willem Ruis. Meest gevatte Nederlandse televisiepresentator en geliefd Kissmaster, omdat hij de kandidaten in zijn programma's regelmatig kuste. Maakte eigenhandig kijkcijferfenomenen van Willem Ruis Show (KRO) en de Willem Ruis Lottoshow,5 tegen 5 en De Sterrenshow (VARA). Na zijn overlijden op 41-jarige leeftijd tijdens een vakantie staat het begrip Willem Ruis-syndroom voor een plotselinge hartdood bij relatief jonge mensen.
MCW
Medisch Centrum West haalde de hoogste kijkcijfers ooit voor een Nederlandse dramaserie. De TROS filmde op de (lege) bovenste etage van het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad. Niets blijft privé in MCW, iedereen smulde van de (intieme) relaties tussen artsen en verplegend personeel en deelde de zorgen van patiënten en hun familie. Marc Klein Essink stal de show als internist Jan van de Wouden.
Generatie Y
Geboren tussen 1985-1995
Bassie en Adriaan
Bassie en Adriaan (ofwel Bas van Toor, geboren in 1935 en zijn broer Aad uit 1942) zijn levende kinderlegendes in Nederland en Vlaanderen. Rode-neuserfgenamen van Pipo de Clown (Cor Witschge 1925-1991). Tientallen jaren grollen, tv-series, voorstellingen, liedjes en merchandising. Recent was Hallo Vriendjes en Vriendinnetjes een hilarische internethit als karaokeversie onder buitenlanders. De series worden nog altijd dagelijks herhaald.
Big Brother
Sluit twaalf mensen op in een speciaal gebouwd en afgesloten huis, begluur ze dag en nacht, zorg voor stress en vraag de televisiekijkers steeds de minst populaire bewoner weg te stemmen (via dure betaalnummers). John de Mol en Paul Römer veroveren de wereld met Big Brother dat spraakmakend is in 54 landen. Deelnemers Bart, Ruud en Maurice worden BN'ers.
Power Rangers
Gebaseerd op de Japanse tv-series uit jaren 70 over superhelden. Vijf bontgekleurde tieners beschermen de aarde met hun magische of technologische krachten. Talloze dertigers van nu zwaaiden ooit als kind met plastic zwaarden of laserwapens naar denkbeeldige ruimtemonsters. Ouders waren niet blij want de Power Rangers zouden onnodig gewelddadig zijn.
Generatie Z
Geboren na 1990
Jackass
Rugbyen met brokken vlees tegen echte jakhalzen, in een supermarktwagentje van de roltrap, iemand met een katapult wegschieten, melk drinken tot je over je nek gaat. Via MTV uit Amerika overgewaaide puberhumor. Een groep knettergekke stuntmannen riskeert lijf en leden met idiote stunts. Later gaat Jackass ook de bios in. Johnny Knoxville, Bam Margera, Steve-O en Chris Pontius (Wildboyz) worden culthelden.
Spongebob
Op de bodem van de oceaan, in het stadje Bikinibroek woont een irritante, gele zeespons met de naam SpongeBob SquarePants. De serie over de aqua-schreeuwlelijk wordt voor het eerst in Nederland uitgezonden in 2002 door Nickelodeon op het toenmalige Kindernet. Vooral bij jongens is de sponzige held razend populair. Hij wint het in kijkcijfers van de brave Pino van Sesamstraat.
The Voice
'Tof om te zien, nog zo veel onontdekte talenten in Nederland. Heel commercieel programma, maar de pareltjes die worden ontdekt, zijn wel heel mooi', aldus een briefschrijfster aan deze krant. The Voice of Holland (TVOH) is dé talentenjacht van Generatie Z, uitgezonden door RTL 4. Bedacht door John de Mol en Roel van Velzen (foto). Kenmerkend zijn de draaiende stoelen en actieve betrokkenheid van sociale media.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Generatie Z Vanaf je zestiende sparen voor die verre reis naar Azië
Zandvoort aan de Zee, een reisje langs de Rijn, de Costa del Sol, New York, Bangkok? Allemaal gaan we graag op reis, maar onze vakantiebestemmingen zijn al lang niet meer dezelfde als die van onze grootouders. Hoe gaat Generatie Z op vakantie? -
Wij zijn Generatie Z!
Wij zijn geboren tussen 1990 en 2000 en net als Zorro die overal zijn initiaal in krast, markeren ook wij graag onze aanwezigheid. Wij zijn de übersmarte whizzkids, wij zijn de toekomst. Dit is Generatie Z! -
Dit zijn wij Onbekommerde seks eindigde door aids
Gezonde mannen veranderden plots in uitgemergelde, doodzieke patiënten. Het is begin jaren ’80 en er trekt een ramp over de wereld die aids heet. Een onbekende ziekte die voor miljoenen fataal blijkt. -
Patatgeneratie Coffeeshopmagnaat: Het was me niet om het geld te doen
Wat ooit 's werelds grootste coffeeshop was, is nu een opslagplaats van verweesde spullen. Aan het plafond hangt een metersgrote octopus. Op de grond staat een centrifuge om joints voor te draaien. Vijf toonbanken naast elkaar geven een indruk van de immense volksstromen uit Zeeland, België en Frankrijk die hier hun wiet kochten. -
Uit den ouden doosch: 'Is dit een telraam?'
Zes weken lang brengt deze krant verschillende generaties in beeld. Wat bindt de verschillende generaties, wie zijn hun idolen en welke voorwerpen staan in hun geheugen gegrift? In de wekelijkse video-rubriek 'Uit den ouden doosch' leggen we kinderen van nu mysterieuze voorwerpen uit het verleden voor. Deze week: het singlerekje.
-
Babyboomers De pc-revolutie: van heuse koelkasten tot broekzakcomputer
Een kantoor of huiskamer zonder personal computer, het is nu niet meer voor te stellen. De babyboomers stonden eind jaren 70 vooraan bij een technologische big bang die nog steeds nagalmt. -
Dit zijn wij De oorlog die drie generaties nog altijd bezighoudt
De Tweede Wereldoorlog is al 72 jaar voorbij, maar heeft Nederland nog lang niet verlaten. -
Verloren Generatie Gullit: een boegbeeld, mensenmagneet en optimist
Ruud Gullit groeide als voetballer uit tot een levend symbool van de jaren 80. Als aanvoerder van het gouden Oranje van 1988 uiteraard, maar ook als activist, zanger, stijlicoon en man van de wereld. Een portret aan de hand van drie ontmoetingen.