Volledig scherm
© Thinkstock

Hiervoor zat jouw generatie aan de buis gekluisterd

Dit zijn wijWe sluiten de generatieserie Dit zijn wij af met de populairste series en tv-programma's uit jullie tijd.  Alle verhalen nalezen? Bestel het Grote Generatieboek voor maar 17,50 euro. 

Stille Generatie

Geboren tussen 1930-1945

Paul Vlaanderen
Voordat er tv was, zat half Europa aan de radio gekluisterd voor de avonturen van Paul Temple en zijn vrouw Steve. Nederland vertaalde de schepping van schrijver Francis Durbridge in Paul Vlaanderen. De kernleden van het hoorspelteam, zoals Eva Jansen (Ina), Jan van Ees (Paul) en Donald de Marcas (butler Charly, die na elke opdracht of bestelling 'okidoki' riep), waren destijds echte sterren.

Opname van hoorspel Paul Vlaanderen met Eva Janssen en Jan van Ees.
Volledig scherm
Opname van hoorspel Paul Vlaanderen met Eva Janssen en Jan van Ees. © Hollandse Hoogte / Spaarnestad Photo

The Lone Ranger
The Lone Ranger is een Amerikaanse westernserie. Eerst als hoorspel populair, daarna als tv-serie. Avonturen van een gemaskerde Texaanse politieman (Clayton Moore) die op zijn trouwe paard Silver door het landschap galoppeert om boeven te vangen. Aan zijn zijde zijn Indiaanse strijdmakker Tonto. Catchy herkenningsmelodie (William Tell Ouverture van Rossini) en dan 'Hi-ho Silver!' roepen.

Volledig scherm
© Hollandse Hoogte / Everett Collection, Inc.

Toon Hermans
Ontgroeide Sittard en de carnavalshumor en werd nationaal bezit. Zijn eerste onemanshow kwam in 1958 op de buis en daarna was Hermans op slag beroemd, ook al hadden maar weinig mensen een televisietoestel. De Franse zanger en acteur Yves Montand was zijn grote inspirator. Toon Hermans baande de weg voor onder anderen Seth Gaaikema en Paul van Vliet.

Volledig scherm
© Nederlands instituut voor beeld en geluid

Babyboomers

Geboren tussen 1945 en 1955

Ivanhoe
Rechtstreeks uit de twaalfde eeuw naar de vroege jaren galoppeerde Roger Moore. Met Ivanhoe startte een indrukwekkende carrière waarin later ook James Bond passeerde. In Nederland werd de ridderserie uitgezonden door de KRO. Net als later Rutger Hauer - die Floris speelde - deed Roger Moore de meeste stunts zelf en hield er een lijf vol botbreuken en littekens aan over.

Volledig scherm
© ImageSelect

Pipo
Er waren meerder clowns Pipo's maar er was maar één Cor Witschge. Bedacht door Wim Meuldijk en een kindervriend voor iedereen boven de vijftig. Mammaloe, Felicio, de ezel Nononono, Klukkluk, de Dikke Deur, Snuf en Snuitje, Mik en Mak; allemaal onvergetelijke karakters vanaf 1958. "Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen". Dag sapperdeflapschoenen, dag meneer Witschge.

Volledig scherm
© ANP

Ja zuster, nee zuster
Ja Zuster, Nee Zuster (JZNZ) was de iconische komische serie uit de jaren zestig die helaas verloren ging omdat de dure banden met de opnamen werden hergebruikt. Annie M.G. Schmidt en componist Harry Bannink in topvorm, net als hoofdrolspelers Hetty Blok (Zuster Klivia) en Leen Jongewaard (Gerrit). Luister nog eens naar: m'n opa, Stroei-voei, de ouwe Jacob.

Volledig scherm

Verloren Generatie 

Geboren tussen 1955-1970

Floris
Pas 24 was Rutger Hauer toen hij debuteerde als Floris van Rosemondt. De tv-serie was het Nederlandse antwoord op buitenlandse succesridders als Ivanhoe (Engeland), Thierry la Fronde (Frankrijk) en Johan en de Alverman (België). Regisseur Paul Verhoeven twijfelde aan Hauers acteertalent, maar niet aan diens bravoure. De meeste stunts deed Hauer zelf. Op straat speelden jongetjes hem na met speelgoedzwaardjes.

Volledig scherm
© KIPPA

Swiebertje
Joop Doderer was 60 jaar een veelzijdig acteur, maar werd altijd vereenzelvigd met die ene rol: Swiebertje in de gelijknamige NCRV-tv-serie. Twintig jaar een zwerver verliefd, op Saar. Plaaggeest van bromsnor. De serie eindigde met het vertrek van Swiebertje naar Canada. Doderer was vier keer getrouwd, onder meer met Conny Stuart. Op zijn 80ste speelde Doderer Blijvend Applaus, een tragikomedie over rusthuis vol oud- operazangers.

Volledig scherm
© anp

Magnum
Een privédetectective op Hawaï met alles wat daarbij hoort, inclusief fout gekleurde overhemden. Rokkenjager Thomas Magnum (Tom Selleck) past op het huis van een miljonair en lost misdaden op terwijl hij ruziet met butler Higgins. Magnum was de eerste Amerikaanse tv-serie waarin Vietnamveteranen een nieuw bestaan opbouwden en trots waren op hun diensttijd.

Volledig scherm
© Hollandse Hoogte / Photo 12

Patatgeneratie

Geboren tussen 1970-1985

The A-Team
Excentrieke huurlingen rijden in zwart busje door de VS om onderdrukte mensen tegen rijke schurken te beschermen. Mr. T. (B.A. Baracus, krachtpatser met vliegangst), Dwight Schultz (de krankzinnige kapitein 'Howling Mad' Murdock) en Dirk Benedict (vrouwenmagneet Templeton 'Face' Peck) wanen zich The Beatles vanwege massa's fans bij hun bezoek aan Nederland in 1984. Leider George Peppard (Hannibal Smith) bleef thuis.

Volledig scherm
© getty

Willem Ruis
Hij heette Klaas maar werd bejubeld als Willem Ruis. Meest gevatte Nederlandse televisiepresentator en geliefd Kissmaster, omdat hij de kandidaten in zijn programma's regelmatig kuste. Maakte eigenhandig kijkcijferfenomenen van Willem Ruis Show (KRO) en de Willem Ruis Lottoshow,5 tegen 5 en De Sterrenshow (VARA). Na zijn overlijden op 41-jarige leeftijd tijdens een vakantie staat het begrip Willem Ruis-syndroom voor een plotselinge hartdood bij relatief jonge mensen.

Volledig scherm
© ANP Kippa

MCW
Medisch Centrum West haalde de hoogste kijkcijfers ooit voor een Nederlandse dramaserie. De TROS filmde op de (lege) bovenste etage van het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad. Niets blijft privé in MCW, iedereen smulde van de (intieme) relaties tussen artsen en verplegend personeel en deelde de zorgen van patiënten en hun familie. Marc Klein Essink stal de show als internist Jan van de Wouden.

Volledig scherm
© KIPPA

Generatie Y

Geboren tussen 1985-1995

Bassie en Adriaan
Bassie en Adriaan (ofwel Bas van Toor, geboren in 1935 en zijn broer Aad uit 1942) zijn levende kinderlegendes in Nederland en Vlaanderen. Rode-neuserfgenamen van Pipo de Clown (Cor Witschge 1925-1991). Tientallen jaren grollen, tv-series, voorstellingen, liedjes en merchandising. Recent was Hallo Vriendjes en Vriendinnetjes een hilarische internethit als karaokeversie onder buitenlanders. De series worden nog altijd dagelijks herhaald.

Volledig scherm
© X

Big Brother
Sluit twaalf mensen op in een speciaal gebouwd en afgesloten huis, begluur ze dag en nacht, zorg voor stress en vraag de televisiekijkers steeds de minst populaire bewoner weg te stemmen (via dure betaalnummers). John de Mol en Paul Römer veroveren de wereld met Big Brother dat spraakmakend is in 54 landen. Deelnemers Bart, Ruud en Maurice worden BN'ers.

Volledig scherm

Power Rangers
Gebaseerd op de Japanse tv-series uit jaren 70 over superhelden. Vijf bontgekleurde tieners beschermen de aarde met hun magische of technologische krachten. Talloze dertigers van nu zwaaiden ooit als kind met plastic zwaarden of laserwapens naar denkbeeldige ruimtemonsters. Ouders waren niet blij want de Power Rangers zouden onnodig gewelddadig zijn.

Volledig scherm
© RV

Generatie Z

Geboren na 1990

Jackass
Rugbyen met brokken vlees tegen echte jakhalzen, in een supermarktwagentje van de roltrap, iemand met een katapult wegschieten, melk drinken tot je over je nek gaat. Via MTV uit Amerika overgewaaide puberhumor. Een groep knettergekke stuntmannen riskeert lijf en leden met idiote stunts. Later gaat Jackass ook de bios in. Johnny Knoxville, Bam Margera, Steve-O en Chris Pontius (Wildboyz) worden culthelden.

Volledig scherm

Spongebob
Op de bodem van de oceaan, in het stadje Bikinibroek woont een irritante, gele zeespons met de naam SpongeBob SquarePants. De serie over de aqua-schreeuwlelijk wordt voor het eerst in Nederland uitgezonden in 2002 door Nickelodeon op het toenmalige Kindernet. Vooral bij jongens is de sponzige held razend populair. Hij wint het in kijkcijfers van de brave Pino van Sesamstraat.

Volledig scherm
© int

The Voice
'Tof om te zien, nog zo veel onontdekte talenten in Nederland. Heel commercieel programma, maar de pareltjes die worden ontdekt, zijn wel heel mooi', aldus een briefschrijfster aan deze krant. The Voice of Holland (TVOH) is dé talentenjacht van Generatie Z, uitgezonden door RTL 4. Bedacht door John de Mol en Roel van Velzen (foto). Kenmerkend zijn de draaiende stoelen en actieve betrokkenheid van sociale media.

Volledig scherm
© ANP