Volledig scherm
Kokkie, alias Hessel de Ree.

Horrortuin

Elk jaar pikken vogels al mijn rijpe kruisbessen. Kersen uit eigen tuin? Ook nog nooit geproefd. Deze zomer hingen er welgeteld drie aan de boom. Mijn gevederde vrienden hebben er niet één laten hangen.

De poezen hebben op IS-achtige wijze wraak genomen. Ze sleepten twee piepjonge lijsters en later een juveniele merel door het kattenluik het huis binnen. De luid piepende lijsterjongen heb ik van een wisse marteldood kunnen redden. Maar de merelbaby vonden we onthoofd op de bijkeukenvloer. De beulen zaten er wat verveeld naast. Waarom doet hij het niet meer, leken ze zich af te vragen. Toen was ik weer kwaad op de katten.

Vals sentiment
Ik overwoog even de omgebrachte kersendief in spe te plukken en te bakken - om zijn voortijdige heengaan ten minste enige culinaire zin te geven - maar al snel begreep ik dat dit vals sentiment was. Vogels én katten volgen hun instinct. Ze pakken en eten wat ze pakken en eten kunnen. Het zijn net mensen.

Dit jaar was ik mijn hongerige tuingasten te snel af. Ik heb alle kruisbessen in juni al geplukt. Ze zijn dan nog zo groen en zuur dat een volwassen merel subiet scheel gaat fluiten als hij er een doorslikt. Veel valt er trouwens niet meer te roven in de tuin. De perenboom slaat weer eens een jaartje over. De pruimenoogst telt precies zes vruchten. En de nectarine, vroeger goed voor emmers vol superzoet fruit, huilt. Onbestemd bruin sap stroomt overal uit de stam. De bijl lonkt.

Inktzwarte tomatenstruik
Vorige zomer moest ik voor de zoveelste keer alle tomatenplanten trekken: de struiken werden opnieuw inktzwart. Uit arren moede heb ik confiture gemaakt van groene tomaten. Was aanvankelijk niet te pruimen, maar na een jaar rijpen ontpopt deze jam zich als een van de fijnste uit de provisiekast.

De dubbele boodschap van dit verhaal? Een hobbykok is nog geen tuinman en zelfs onrijp fruit uit een horrortuin geeft lekkere, rinse confiture.

Kokkie, alias Hessel de Ree, is journalist bij BN De Stem in West-Brabant en fervent hobbykok. Hij schrijft elke maand over een nieuwe gebeurtenis vanuit zijn keuken en deelt een lekker recept.