Volledig scherm

In de huid van de tegenstander?

Twee grijzende mannen aan dezelfde tafel. Allebei hebben ze een politieke functie, een gezin, een goede opleiding en ongeveer dezelfde leeftijd. Toch verschillen ze enorm. De een steunt namelijk blauw en de andere rood.

Dinsdagnacht heeft het debat plaatsgevonden tussen de vice presidenten. Goveneur Mike Pence uit Indiana is de ‘running mate’ van Donald Trump en senator Tim Kaine uit Virginia is de democratische vice-president van Hillary Clinton.

Het begon al leuk, want het debat was nog niet begonnen en het Republikeinse Nationale Comité had Pence al uitgeroepen tot winnaar van het debat. Ze gingen zelfs op de inhoud in. Zo zou Pence tijdens het economisch deel erg sterk zijn geweest. Tja... laten we maar zeggen dat het comité vol vertrouwen achter Pence stond.

Vanaf het begin tot het einde van het debat leek wel of Kaine in de huid van Trump was gekropen en Pence in die van Clinton. Pence bleef gedurende het debat erg kalm. Net zoals Clinton erg kalm en feitelijk was tijdens haar debat op 27 september 2016. Kaine onderbrak de Republikeinse Pence zo vaak dat Elaine Quijano, die het gesprek leidde, de mannen soms tot de orde moest roepen. Daarnaast vond Quijano het lastig om in de ‘flow’ van het debat te blijven. Door sommige onderwerpen abrupt af te kappen en de kibbelende mannen was het debat vrij lastig te volgen.

Kaine en Pence gedroegen zich precies het tegenovergestelde van hun presidentskandidaat tijdens het debat. Hierdoor laten ze zien dat ze een aanvulling zijn op Clinton en Trump. Nu blijft de vraag natuurlijk ‘Wie is het beste team?’.