Volledig scherm
De vliegtuigbom werd gevonden op een bouwplaats. © Bart Meesters/Meesters Multi Media

In Den Bosch gevonden vliegtuigbom ontmanteld en afgevoerd

* UPDATE 19.55 UUR * DEN BOSCH - De vliegtuigbom die maandagmiddag bij werkzaamheden aan het Lariksplein in Den Bosch werd gevonden, is maandagavond opgegraven en gedemonteerd. De Engelse duizendponder is naar een opslagplaats in de gemeente gebracht.

Buurtbewoners van de tientallen woningen die maandagmiddag werden ontruimd, mochten om 20.00 uur terug naar huis. Dat ging om woningen aan het Lariksplein, maar ook een deel van de Dageraadsweg werd ontruimd.

Vanaf 16.00 uur mocht in een straal van vijftig meter niemand in de buurt komen. Mensen werden door de politie verplicht hun huis te verlaten. De buurtbewoners werden opgevangen in de Brede Bossche School De Graaf aan de Graafseweg. Burgemeester Ton Rombouts arriveerde rond 18.00 uur aan het Lariksplein om te worden bijgepraat door de hulpdiensten.

Twee opties
Drie medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzochten eerder twee mogelijke opties. Of het mechanisme wordt uit het explosief gehaald, of de bom wordt voorzichtig vervoerd. De bom ter plaatse laten ontploffen, was nooit een optie. De woningen staan daarvoor te dichtbij en het gevonden explosief is te groot.

Tweede Wereldoorlog
De vliegtuigbom, die om 15.00 uur in het zand onder een maaiveld werd aangetroffen, is er een uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bevrijding van Den Bosch is in de buurt van de Graafseweg veel gevochten, onder meer met mortiergeschut, maar een vliegtuigbom lijkt een opmerkelijke vondst.

500-ponder
In februari werd aan de Bossche Maasboulevard ook al een 500-ponder gevonden. Ook dit explosief was afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog.

Volledig scherm
Vliegtuigbom gevonden bij Lariksplein Den Bosch. © Bart Meesters/Meesters Multi Media
Volledig scherm
© Bart Meesters/Meesters Multi Media
Volledig scherm
© BD
Tientallen woningen aan het Lariksplein in Den Bosch zijn maandagmiddag ontruimd nadat bij werkzaamheden een vliegtuigbom werd gevonden. Ook een deel van de Dageraadsweg is ontruimd. Het gaat om een Engelse duizendponder.
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement