Volledig scherm
De plofkraak werd gepleegd op de pinautomaat in de Albert Heijn in Berkel-Enschot. © Jack Brekelmans/Persburo BMS

Inbrekers proberen geldautomaat in Albert Heijn Berkel-Enschot open te branden

* UPDATE 11.12 uur * BERKEL-ENSCHOT - Inbrekers hebben in de nacht van donderdag op vrijdag geprobeerd de geldautomaat van de ING in de Albert Heijn aan het Heuneind in Berkel-Enschot open te branden. Nadat het inbraakalarm af ging, vluchtten zij.

Aanvankelijk werd er gemeld dat het om een plofkraak zou gaan, maar uit onderzoek bleek het een inbraak te zijn. Rond 01.00 uur kreeg de politie een melding van het inbraakalarm. Ter plaatse zagen zij dat de winkel vol rook stond en dat de pinautomaat zwaar beschadigd was. De brandweer onderzocht hierop het pand, maar vond geen gevaarlijke stoffen. Daarna doorzocht de politie met een hondengeleider het pand.

Vermoedelijk forceerden de onbekende daders de buitendeur waarna ze de geldautomaat open wilden branden. Uit het eerste onderzoek zou blijken dat ze niets buit hebben gemaakt. De technische recherche en explosievendeskundigen hebben onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat er minstens 2 daders met bivakmutsen waren.

Plofkraken
Criminelen hebben het de laatste tijd vaker gemunt op mobiele geldautomaten van ING die in de supermarkten staan. Afgelopen week deden gemaskerde mannen in Waalwijk nog een poging om een geldautomaat open te krijgen. Dat mislukte. Vakblad Distrifood turfde dat die kraak al de 10de in een AH was van dit jaar. In maart maakte de politie nog bekend dat plof- en ramkraken nauwelijks nog voorkomen in Nederland.