Volledig scherm
Beheerder Toon van Veghel van het dierenparkje De Beemd in Schijndel. © Robèrt van Lith/BD

Kinderen van 7 en 8 stichten brand en besmeuren vogel in hertenkamp Schijndel

SCHIJNDEL - Een vrouw uit Schijndel die zaterdagmiddag rond 15.30 uur langs hertenpark De Beemd in haar woonplaats reed en daar een beginnende brand zag, bedacht zich geen moment, klom over het hek en doofde het vuur met een tuinslang. Ze herkende de drie jongens in de leeftijd van 7 en 8 jaar die wegvluchtten en ging verhaal halen bij de ouders van de kinderen. Dat melden Stichting Dier, Mens en Natuur Schijndel en de politie.

Na het blussen bleek dat er niet alleen een brandje was gesticht. Volgens Stichting Dier, Mens en Natuur Schijndel is ook een jonge nandoe met verf besmeurd, zijn nandoe-eieren met schuimrubber erin stukgegooid in de wei en is er verf in het drinkwater van de dieren gedaan. Ook in het verblijfsgebouw bij het park waren vernielingen aangericht. Het glas in de kozijnen was met witte spuitlak volgespoten. Een bladblazer, radio, koffiezetapparaat en de vloer en stoep moesten er ook aan geloven.

Brand
De drie kinderen hadden een jerrycan met benzine onder een tafel die net buiten het gebouw staat geplaatst en aangestoken. De vlammen kropen al via de regenpijp naar het dak van het gebouwtje toen de Schijndelse ging blussen. ,,Dit had veel erger kunnen aflopen", zegt beheerder Toon van Veghel (75). ,,Ook hadden ze de stekker van een kettingzaag in het stopcontact gestoken, ook dat had veel erger kunnen aflopen."

Minderjarig
​Na het bluswerk waarschuwde de vrouw de ouders van de jongens die de brand hadden gesticht. De ouders kwamen naar het park om de ravage met eigen ogen te aanschouwen en daar was inmiddels ook de politie gearriveerd. Een van de ouders staat maandagmiddag aan het hek bij het dierenpark. Jazeker keurt hij ten zeerste af wat zijn twee zoontjes aanrichtten. Maar hij vindt alle aandacht maar overdreven. "Het lijkt wel een hetze.”

Omdat de daders allemaal jonger dan twaalf jaar zijn, kunnen ze niet worden vervolgd of door worden gestuurd naar bureau HALT. Wel worden de ouders aansprakelijk gesteld voor de schade.