Volledig scherm
© Marc Brink/BD

Knillis weer naast Hendrien op de Markt in Den Bosch

DEN BOSCH - ZKH Prins Amadeiro XXV heeft zondagmiddag even 16.00 uur het startsein gegeven voor drie dagen carnaval in Oeteldonk. Hij onthulde boer Knillis en moeder Hendrien vanaf een podium op de Markt. Amadeiro ging dit keer niet zelf in het bakje van de hoogwerker.

“U weet de combinatie hoogheid en hoogte is in ons geval altijd een beetje een moeilijke geweest”, aldus de prins tegen de vele Oeteldonkers. “We kunnen met de hand op ons hart zeggen dat we dit niet hebben gevraagd. Dat gaat U natuurlijk niet geloven. Wij hebben ons tegen deze nieuwe opzet ook niet verzet.”

Niet iedereen is blij met de nieuwe opzet. “Je zag Amadeiro maar even”, aldus Annie de Jong die dus aan de verkeerde kant van het podium staat. “Als hij enkele rondjes in het bakje boven Knillis en dit jaar ook Hendrien zweeft, gaat het hoogtepunt van de dag meer leven. Je hoorde heel weinig muziekskes op de Markt.”

Bonte intocht
Omdat het schrikkeljaar is, staat ook moeder Hendrien aan de zijde van Knillis. Amadeiro zag voor de onthulling van de Knillis en Hendrien een bonte intocht aan zich voorbijtrekken. Het carnavalsthema dit jaar is Dès echt Bosch. Mensen met schilderpaletten, een (Bosch)vrieskist, Boschkabouters en echte bomen (een bos) trokken uren door de straten van Oeteldonk.

Maandagmiddag staat normaal gesproken de optocht in Oeteldonk op het programma. Het is nog niet zeker of die optocht doorgaat. Het gaat morgen namelijk hard waaien. Er is code geel voorspeld met zware windstoten. Rond negen uur zullen de bouwers van de praalwagens worden ingelicht in de bouwhal. De optocht in Roermond is vanwege de slechte weersomstandigheden al afgelast.

Begrafenis
Dinsdag is vanaf 23.11 uur een feestelijke programma op een rondom Knillis en Hendrien gebouwd podium. Rond 23.44 uur zal Prins Amadeiro XXV met zijn adjudant op de Markt verschijnen om afscheid te nemen van het tweetal. De Oeteldonksche Club (OC) gaat met het idee 'winkelen' om de 'begrafenis' voortaan om 23.11 uur plaats te laten vinden. Een aantal carnavalsverenigingen kwam zelf met de wens om een uurtje eerder te stoppen. Clubs krijgen dan in hun cafés meer tijd en ruimte om afscheid van elkaar te nemen.

Ga voor al het carnavalsnieuws en een uitgebreide agenda naar bd.nl/carnaval.

Volledig scherm
Burgervaojer Peer van den Muggenheuvel krijgt de ambtsketen van 'boer' Rombouts. © Peter de Bruijn
Volledig scherm
De onthulling van Knillis (Prins Amadeiro kijkt met beide benen op de grond toe). © Peter de Bruijn
Volledig scherm
© Marc Brink/BD