Volledig scherm
© Jeroen Verhelst / Beeld Werkt

Koken met wat even daarvoor nog in de moestuin stond

Jan en Cécile van den Broek combineren op hun bioboerderij ‘t Schop in Hilvarenbeek het boeren met het culinaire. „Als je hier komt, dan moet je eten.”

Zelf je groenten oogsten en er meteen mee aan de slag in de keuken van de boerderij. „Dat vinden bezoekers geweldig: koken met wat even daarvoor nog in de moestuin stond”, vertelt Jan van den Broek van biologische boerderij ‘t Schop in Hilvarenbeek. In combinatie met het eigen rundvlees natuurlijk, want daar komt het overgrote deel van de omzet hier vandaan. „Gemiddeld hebben we zo’n tachtig koeien, die behalve in ons huisperceel grazen in zes verschillende natuurgebieden in de streek. Al ons vlees wordt in onze boerderijwinkel verkocht en gebruikt voor de kookworkshops.”

Culinair boeren, dat is de manier waarop Jan (62)en Cécile (61) van ‘t Schop zich onderscheiden. „We krijgen hier vaak groepen die komen om te vergaderen, of voor een dagje teambuilding op een bijzondere plek. Altijd hoort daar koken en eten bij. Als je hier komt, dan moet je eten.”

Ze werken voor de kookworkshops samen met acht koks en krijgen gemiddeld drie tot vier groepen per week over de vloer. „Cécile stelt de menu’s samen, door in de moestuin te kijken naar wat er aan aanbod is. De tuin, de winkel en de diepvries leveren alle producten die nodig zijn. Daar gaan de gasten onder begeleiding van een kok dan mee aan de slag.”

Juist de combinatie van het boeren, de groepen ontvangen, de winkel en het koken maakt het bedrijf zo interessant. „Wat ons drijft is mensen laten weten waar hun eten vandaan komt. Daar zijn ze ook geïnteresseerd in, anders komen ze hier niet. Ik haal heel veel voldoening uit het geven van de rondleidingen over het bedrijf, mijn verhaal vertellen, waarom we het hier doen zoals we het doen. Er is immers niks fundamentelers dan voedsel.”

Kerngezond
Jan is fanatiek pleitbezorger van biologisch. „Soms iets te fanatiek, krijg ik wel eens te horen. Alles wat we verkopen, hoe we werken, is bewust biologisch. Geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen, geen antibiotica. Wij hebben al meer als zes jaar helemaal geen antibiotica hoeven gebruiken. Nul komma nul. De dieren zijn kerngezond. Ze hebben meer weerstand omdat ze hier niet zo snel hoeven te groeien. Alles krijgt hier de tijd en de ruimte en daardoor is het vlees ook veel lekkerder, net als de groente. Bij een leeftijd van 4 à 5 jaar worden ze pas geslacht, meestal nadat ze een of twee kalfjes hebben gehad.”

„We hechten grote waarde aan ons EKO-keurmerk. Dat geeft onze klanten en gasten veel duidelijkheid.” Alle producten in de boerderijwinkel zijn uiteraard ook biologisch en komen van collega-boeren uit de regio. Varkensvlees komt van de varkens van de Voortse hoeve van Nico van den Broek uit Hilvarenbeek, een biologisch varkenshouder.

Dooraderd
De koeien zijn van het ras Blonde d’Aquitaine en Aberdeen Angus. „Dit laatste ras is nog beter geschikt om natuurgebieden te begrazen en is wereldwijd bekend om zijn vleeskwaliteit. We zijn nu langzaam aan het omschakelen door de Angus-stier de blonde dames te laten dekken. Angus levert mooi dooraderd vlees van de vaak schrale graslanden waarop ze gazen. En je weet: de smaak van het vlees zit in het vet.”

De dieren staan vaak nogal ver van de boerderij. „In de winter haal ik alle koeien naar huis toe, ook al zouden ze het jaar rond buiten kunnen lopen. Maar de kalfjes komen hier in het voorjaar en in de stal heb ik het overzicht. Zodra het kalf geboren is - en dat blijft toch elke keer een wonder - gaan ze weer met moeder naar buiten.”

En wat vindt hij nou zelf het lekkerste stukje vlees? „Een pure biefstuk”, zegt Jan meteen. Die eet ik thuis ook die avond. En inderdaad, zelden zo’n mals en smaakvol stukje vlees geproefd.

De boerderijwinkel is donderdag en vrijdag van 10-18 uur en zaterdag van 10-16 uur geopend. Voor meer info kijk op hetschop.nl.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement