Volledig scherm
Johnny Meijer ontwierp ook de wagen van de Oeteldonkse carnavalsvereniging De Krabkes. foto Marc Bolsius ;Johnny Meijer bij de door hem ontworpen wagen van zijn eigen club, De Tierelantijnen. foto Marc Bolsius

'Koning van de Bouwers' komt alleen kijken

Collega-ontwerpers noemen hem een ikoon, een groot voorbeeld. Hij staat te boek als de koppenkoning, de koning van de praalwagens en de koning van de bouwers. Johnny Meijer (56) van de Tierelantijnen is niet weg te denken uit de Oeteldonkse optocht.

Hij schat dat hij sinds 1973, toen hij op 18-jarige leeftijd begon, meer dan 80 praalwagens heeft ontworpen. Maar zelf bouwen is er dit jaar voor het eerst niet bij. Gisteravond kwam hij alleen maar even naar de bouwhal om te zien hoe het staat met de twee wagens die hij dit jaar ontwierp: die van zijn eigen club en die van De Krabkes.

Johnny kwam in een rolstoel, want hij is zwaar ziek. Vorig jaar openbaarde zich een hersentumor. Zijn rechterarm en -been functioneren op dit moment slecht. Hij heeft al een reeks bestralingen en chemokuren achter de rug, en blijft optimistisch. "Het streven is wel dat ik er volgend jaar weer gewoon bij ben. Ze hebben niet gezegd dat het met me afgelopen is."

Bij het bouwen krijgen de Tierelantijnen dit jaar de helpende hand toegestoken van (oud-)collega's in de bouwhal. En zijn zoon Ronny (20) pikt het snel op. "Ja", zegt die, "ik word nu wel voor de leeuwen gegooid." "Ja," zegt vader Johnny, "ik had het hem vaker gevraagd, maar zolang ik het zelf ook kon...." In de bouwhal wordt alleen maar met bewondering over Johnny gesproken. "Het knappe vind ik niet alleen zijn ontwerpen. Normaal gesproken doet hij voor 80 procent ook nog alle werk zelf. Hij heeft altijd zelf gelast en gegaasd. Je kunt van hem altijd iets leren", zegt Rob Bruinooge (De Grapjassen). "Wat Wim Kersten was voor het Oeteldonkse carnavalslied, is Johnny Meijer voor de optocht. Hij is zo'n ontwerper die anderen weer inspireert, en heeft een eigen stijl", meent Cor Versteeg, die voor De Vrolijke Druiven tekent. Bas Jonkergouw (De Jokers) zegt: "Hij is briljant in het carnavaleske, altijd met een knipoog naar wat zich in de stad afspeelt. Zijn stijl is vrolijk, met kleur en volle vormen. Ik heb veel respect voor hem."

Zelf zegt Johnny: "Mijn stijl is: zo kleurrijk mogelijk. De poppen moeten door hun mimiek gaan spreken." En het thema moet het liefst Den Bosch zijn. Door de omstandigheden kon hij in zijn eigen rolstoel de nieuwe bestrating van de Markt uitproberen. Dat werd dus het motto van de wagen van de Tierelantijnen: de onbegaanbaarheid van de Markt.

Het toeleven naar carnaval, dat vindt Johnny het mooiste van bouwen. "Je bent veel meer met carnaval bezig als je de mensen ook nog iets moois wil laten zien. En het plezier en de saamhorigheid bij het bouwen, dat is zo mooi."

Johnny bekijkt maandag de optocht 'wel even' bij de start in de Van Grobbendoncklaan. "Dat is voor mij genoeg." Nee, op de rolstoeltribune op de Parade gaan zitten, daar heeft hij geen zin in.

Johnny Meijer ontwerpt en bouwt al sinds 1973 praalwagens voor de optocht van Oeteldonk.

De Tierelantijnen is zijn club. Maar Johnny Meijer bouwde afgelopen decennia ook voor verschillende andere verenigingen.

Voor de komende optocht ontwierp hij de wagens van De Tierelantijnen en De Krabkes.

Vanwege ziekte heeft Meijer de uitvoering van zijn ontwerpen dit jaar grotendeels aan anderen over moeten laten.

De Oeteldonkse optocht is maandag. Start aan de Van Grobbendoncklaan om 12.33 uur. Dat is een uur eerder dan normaal!!!

Volledig scherm
Johnny Meijer ontwierp ook de wagen van de Oeteldonkse carnavalsvereniging De Krabkes. foto Marc Bolsius ;Johnny Meijer bij de door hem ontworpen wagen van zijn eigen club, De Tierelantijnen. foto Marc Bolsius