Volledig scherm
© Ben Ackermans

Koninkrijk

Een winterkoninkje is het zeker niet, de vogel in m’n tuin die steeds maar weer hetzelfde zingt. Ik kende dat deuntje. Ergens in een hersenkwab lag het te slapen.

Opgezocht op YouTube: het zijn precies de eerste noten van Mexican Whistler. Roger Whittaker floot het al in 1967. Maar wie doet hier wie na? Die kwestie viel de laatste weken toch in het niet bij een veel prangender vraag: wanneer zou de eerste aardbei plukrijp zijn? Op 2 bedden hingen de vruchten al wekenlang beloftevol te wezen, liefdevol voorzien van een strobed voor een zachte landing en een vochtvasthoudende ondergrond. We probeerden er een rode kleur aan te kijken, maar ons geduld had het zwaar te verduren.

Tot afgelopen dinsdag. Daar waren ze dan, de Korona’s van 2016. De voorhoede ervan althans. Vijf stuks, maar de vlag ging uit. Waarom 2 bedden? Simpel: omdat we aan 1 niet genoeg hebben. De oogst eenmaal op gang – de komende 3 weken zal het hard gaan – eten we ons ongans aan al dat sappig zoets.

Zomers ontbijt
Een beschuitje met dieprode aardbeien, hoe mooi, hoe zomers wil je het hebben bij je ontbijt? En kan de buik het deze weken niet bijbenen, dan maken we er jam van. Of we geven ze lekker weg. Nog nooit iemand nee horen zeggen. Dat tweede bed dient nog een tweede doel ook. Daar staan de jonkies.

In maart lagen de planten van het ras Elsanta nog bij een Haarense kweker in de diepvries. Nu dragen ook zij al vrucht, en in 2017 nog meer. De Korona’s hebben in juli na twee jaar hun beste tijd gehad. Zij ruimen in augustus het veld. Volgend jaar zijn de nieuwelingen van nu de opbrengsttoppers, en komt er op een andere plek in de tuin weer ander aardbeigrut. Vruchtwisseling!

Opera of Sonata
Welk ras straks de grond in gaat, weet ik nog niet. Wordt het de Opera of de Sonata? De Rumba misschien, de Jive? Of de Lambada, met Rio de Janeiro in gedachten? Hoe dan ook wordt het een vrucht die de mond in danst. Vogelgefluit zal me even een zorg zijn. Ik heb genoeg aan zomerkoninkjes.

Ben Ackermans is journalist bij Brabants Dagblad. Hij schrijft voor Lekkers elke maand over een bijzonder gewas uit zijn groentetuin in Tilburg.