Volledig scherm
Henk van Grinsven van Raak Staal. © Edwin van Zandvoort/Photo-Prestige

Krachten in metaal gebundeld

OSS - 'Mannen van staal' zijn doorgaans niet de meest sociale types. Krachtpatsers die samenwerken, dat lijkt bijna revolutionair. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om de bedrijven in de metaalbranche in Oss bij elkaar te brengen.

Een eerste initiatief stierf een stille dood. Er kwam een intermediair uit Eindhoven aan te pas, die de partijen moest overtuigen van de juiste bedoelingen. "Je kunt wel stellen dat we een enigszins conservatieve branche zijn", bevestigt Manfred van Kalkeren, directeur van Heurkens van Veluw. Zijn branchegenoot Henk van Grinsven van Van Raak Staal knikt instemmend: "Men is bang voor concurrentie en houdt de dingen graag voor zichzelf. Maar je kunt alleen vermenigvuldigen als je kunt delen." Van Grinsven is er een van de one-liners en het liefst praat hij over zijn grote liefde: metaal. "Alles bestaat uit metaal, wordt gemaakt met metaal of wordt getransporteerd op metaal."

Hij wijst om zich heen om zijn frase te verduidelijken, in het kantoor van Heurkens van Veluw op Vorstengrafdonk. Ze zitten aan een in eigen fabriek gemaakte metalen tafel, tussen metalen kunstwerken op de vensterbank. "En dan heb je nog niet in de gaten wat je níet ziet. De profielen voor de wanden. Gemaakt door een Oss bedrijf overigens. De deurklink, de trap, noem maar op. En al het spul is met vrachtwagens van metaal vervoerd. Zonder metaal staat de wereld stil."

Schijnwerpers

Tijd dus om het metaal eens in de schijnwerpers te zetten, vinden de twee. Zeker in deze crisistijd waarin de metaalbranche het moeilijk heeft. "De metaalsector levert veel voor de bouw en daar zijn de opdrachten fors minder geworden. Bedrijven stellen investeringen uit, maar vragen daarentegen meer onderhoud. Als branche moeten we daarin meegaan en creatief zijn, er een schepje bovenop doen. Directies zijn in deze tijd vooral bezig met de continuïteit van het eigen bedrijf. Wij willen juist nu naar buiten kijken, de krachten bundelen. Weten wie je kunt bellen als je opdrachten wilt uitbesteden, bij vraagstukken op het gebied van onderwijs en werkgelegenheid. Je moet weten wie wat levert in je omgeving, welke kennis er in huis is", zegt Van Kalkeren.

Oss telt zo'n honderd bedrijven die op de een of andere manier bezig zijn met metaal en daarmee een paar duizend werknemers. Van plaatwerk, constructies, machinebouw, montage, in- en verkoop en het maken van producten. Bijvoorbeeld Verhoeven (machinebouw), Nelissen van Gerwen en Baaijens (constructies), Heesen (scheepsbouw), Kaal Masten (lantaarnpalen), Ball Packaging (blikjes), Brabant Alucast (auto-industrie), en Ripstaal (hoekjes in wandprofielen).

Zo'n 15 tot 20 bedrijven willen vanaf de start meedoen aan het samenwerkingsverband MetaalKracht Oss. "We betrekken er in eerste instantie geen zzp'ers bij, maar ook niet alleen de grote jongens", zegt Van Kalkeren. "Op dit moment vinden metaalbedrijven nauwelijks aansluiting bij ondernemersverenigingen. De OIK (Osse Industriële Kring, red.) is gericht op bedrijven die een omzet draaien van minimaal 10 miljoen euro en men moet lid zijn van werkgeversorganisatie BZW. Het gros van de bedrijven zit onder deze lat en hoort eigenlijk nergens bij."

RVS

Dat in Oss zo'n ongekend groot aantal metaalbedrijven huist komt volgens Van Grinsven door de sterk gewortelde farmaceutische en levensmiddelenindustrie. En de agrarische sector. Branches waar iedere keer weer nieuwe machines en nieuwe innovaties nodig zijn. In deze sectoren moet hygiënisch gewerkt worden. Daar wordt veel rvs voor gebruikt. Zodoende komt rvs-bewerking veel voor in Oss."

MetaalKracht heeft eind deze maand een volgende bijeenkomst gepland met de bedrijven die zich al aangemeld hebben. "We praten iedere keer over een thema. Opleidingen, arbeidskrachten, regelgeving, opvolging en financiering. Maar vooral het netwerken is belangrijk, elkaar leren kennen.

We zoeken nog een kartrekker, iemand die de tijd vrij kan maken om ons met één stem naar buiten te vertegenwoordigen. Zodat de metaalbranche beter aan te spreken is." Osse metaal- bedrijven zich in MetaalKracht.