Volledig scherm
De lichtreclame op de gevel van Paul Meijering Metalen. © Annemiek Steenbekkers/BD

'LED-reclamescherm langs N322 levensgevaarlijk voor automobilisten'

DEN HAAG/ZALTBOMMEL – Een enorm afleidend LED-reclamescherm parallel aan de N322 is volgens Jan-Wim van Drunen uit Zaltbommel levensgevaarlijk voor automobilisten.

Van Drunen wees maandag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State op het landelijk LED-lichtbakbeleid langs snelwegen. ,,Daar mogen grote lichtbakken alleen nog in een hoek langs de weg staan om te voorkomen dat automobilisten opzij moeten kijken naar een parallelscherm zoals op het bedrijfsgebouw van Paul Meijering aan de Bossekamp."

Eerder haalde de rechtbank een streep door de vergunning voor de lichtbak, maar de gemeente paste de vergunning iets aan en liet het 59 vierkante meter grote lichtbak aan de bedrijfshal hangen. Volgens de gemeentewoordvoerster van Zaltbommel past het LED-scherm ondanks zijn grootte toch in het gemeentelijke bouw- en welstandbeleid. Strikt genomen staat het welstandbeleid geen grotere LED-bakken dan 3 bij 0,75 meter toe.

Mocht de Raad van State de aangepaste vergunning vernietigen dan wil de gemeente toch nog kijken of de LED-bak op een andere manier te legaliseren valt. Uitspraak volgt binnen 6 tot 12 weken.