Volledig scherm
Oerlemans in Uruzgan. Archieffoto. © VPRO

Lichaam Oerlemans via Tripoli naar Nederland

VUGHT - De stoffelijke resten van de zondag in Libië doodgeschoten persfotograaf Jeroen Oerlemans worden eerst naar Tripoli gebracht alvorens het lichaam naar Nederland wordt vervoerd. Dat bevestigt een woordvoerster van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa).

Volgens BuZa is een belangrijke eerste hobbel genomen in het terugbrengen van Oerlemans. Normaliter duurt het lang voordat lokale autoriteiten het lichaam vrijgeven, maar dit is maandag al gebeurd.

Mede vanwege de onrustige situatie in Libië wordt het stoffelijk overschot van de in Vught geboren fotograaf eerst naar hoofdstad Tripoli vervoerd, waar Buitenlandse Zaken de operatie overneemt in samenwerking met medewerkers van de Nederlandse ambassade aldaar. Vervolgens zal het lichaam per vliegtuig naar Nederland worden vervoerd.

Wanneer Oerlemans in Nederland aankomt is lastig te zeggen volgens BuZa. Wel is het streven om de operatie zo snel mogelijk af te ronden.

Geraakt
Oerlemans werd in de Libische stad Sirte in het hart geraakt door een kogel van een strijder van Islamitische Staat (IS). De fotograaf was in Sirte om verslag te doen van de strijd tussen regeringstroepen en strijders van de terreurbewegingen. Hij had een helm op, een kogelvrij vest aan en zijn fotocamera bij de hand. Oerlemans werd geraakt aan de zijkant van zijn lichaam.

Eerder, in juli 2012, werd Oerlemans al ontvoerd in Syrië. Samen met de Britse fotograaf John Cantlie werd hij toen een week vastgehouden. Na een week bevrijdden strijders van het Vrije Syrische Leger hen.

Oerlemans laat een vriendin en drie kinderen achter.