Volledig scherm
© Jeroen van Eijndhoven / Beeld Werkt

'Liefde voor onze paddenstoelen overbrengen'

René en Marja van de Vorle kweken paddenstoelen, geven kookworkshops en rondleidingen in hun Berghemse bedrijf.

door Aïda Jaber

Als u in Noordoost-Brabant portabella’s of kastanjechampignons koopt of ze in een restaurant op uw bord krijgt, is de kans groot dat ze van de Berghemse kwekerij van Marja en René van de Vorle komen. In de kwekerij bij Het Paddenstoelenhuis worden wekelijks 8.000 kilo paddenstoelen geoogst.

Op de kop af twintig jaar proberen ze hun liefde voor de paddenstoel over te brengen. „Onze missie is de paddenstoel vast onderdeel te maken van het menu. Maar voordat we een recept meegeven moeten we het eerst zelf hebben bereid, geproefd én het lekker vinden.”

René (53) en Marja (50) van de Vorle woonden en werkten in Italië, toen ze tijdens een van de familiebezoeken door de ouders erop werden geattendeerd dat in Berghem agrarische grond te koop stond, waarop ook nog eens een kwekerij gebouwd mocht worden. René had met zijn opleiding aan de champignonvakschool en zijn werk op buitenlandse kwekerijen genoeg ervaring. Bovendien waren ze toe aan een nieuwe uitdaging en zodoende werden op 1 mei 1995 de eerste witte champignons op het nieuwe bedrijf van Marja en René geoogst. Die witte paddenstoel was destijds een logische keuze. „Dát is wat er in Nederland gegeten werd. Het assortiment waar je nu uit kunt kiezen, kende men toen nog niet. Ontwikkelingen in de markt noopten ons in de jaren daarna serieus na te denken welke kant we uit wilden. Als we door wilden gaan met de witte champignon, moesten we groter groeien en zou het in ons bedrijf bijna alleen draaien om de kostprijs. Dat past niet bij ons. Dus zijn we ook andere bijzondere soorten gaan proberen en op zoek gegaan naar klanten die daar bij passen. Eigenlijk doen we dat tot op de dag van vandaag”, vertelt Marja.

Rond 2005 stapten ze van de ene op de andere dag over op de kweek van portabella’s. „We waren er klaar voor en de klant ook. We konden gewoon in dezelfde setting overstappen. Van daaruit zijn we met de markt meegegroeid. Van lieverlee is het assortiment uitgebreid”, blikt René terug. De hoofdmoot voor het bedrijf zijn nu portabella’s en kastanjechampignons. Daarnaast produceren ze ook shiitake, oesterzwammen, koningsoesterzwammen en bundelzwammen (de laatste twee vooral in herfst en voor feestdagen).

In 2012 wilden Marja en René iets toevoegen aan hun bedrijf. „We zien in de wereld om ons heen een verandering. Mensen gaan meer groente eten, worden zich bewuster van voeding en ze willen meer beleven. Tel daarbij op dat we tegen een grote stad aan liggen met diverse mogelijkheden. We zagen kansen liggen die bij ons idee passen. Zo kwamen we uit op een ontvangstruimte, Het Paddenstoelenhuis, waar we bewust met ons gezicht richting klant en consument staan. We noemen het ‘de huiskamer van ons bedrijf’ en natuurlijk draait het er om paddenstoelen. We doen er van alles: koken, workshops, kinderfeestjes, we ontvangen er groepen en schoolklassen. Er kan ook vergaderd worden. In Het Paddenstoelenhuis voegen we op een persoonlijke manier smaak, beleving en liefde aan onze paddenstoelen toe.”

Marja en René kijken content rond. Samen met de architect werkten ze aan het ontwerp: een grote ruimte met een hoog plafond en een glazen pui die een prachtige uitkijk biedt op de polder. „Ons hart ligt bij de paddenstoelen. Door de komst van Het Paddenstoelenhuis zijn we een completer bedrijf geworden, meer dan alleen een kwekerij.”

Terwijl Marja zich vooral bezighoudt met de activiteiten in Het Paddenstoelenhuis, runt René zeven dagen per week de kwekerij met zes teelruimten: in vijf daarvan groeien portabella’s, één cel is voor overige soorten.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement