Volledig scherm
Voormalig zorgcentrum Samarja is gekocht door het Waalwijks bedrijf Dushi. © Jeroen de Jong / Beeld Werkt

Limiet arbeidsmigranten in Waalwijkse wijken

WAALWIJK - Het is het toverwoord in de nieuwe regels voor het huisvesten van arbeidsmigranten. Spreiding. Om daarvoor te zorgen, heeft het Waalwijkse college een plan bedacht: voortaan mag maximaal 5 procent van de inwoners in de Waalwijkse wijken bestaan uit arbeidsmigranten of vluchtelingen met verblijfsstatus. Zo zouden ze het best kunnen integreren in de samenleving.

Welke wijken nu al tegen de 5-procentnorm aan zitten, is onbekend. Dat overzicht moet de gemeente nog maken. Wel schat een woordvoerder in dat de concentratie in Besoyen, Centrum en in mindere mate Baardwijk hoger is dan in de rest van Waalwijk. Dinsdagavond worden de nieuwe regels voor het eerst door de politieke partijen besproken. Dinsdag volgt een extra ingelaste raadsvergadering.

Klachten
Het nieuwe beleid is opgesteld na klachten van buurtbewoners over overlast van Polen aan het Westeinde in de wijk Besoyen en het felle verzet van dezelfde buurt tegen de komst van 120 arbeidsmigranten in het voormalig zorgcentrum Samarja. De huidige regels uit 2013 zijn inmiddels achterhaald, vindt de politiek. Ze zijn destijds ruim opgesteld en wethouder Judith Keijzers gaf al aan dat er ‘open einden’ aan zitten. Nu gaat Waalwijk de regels verfijnen.

Maatregelen
Om voor de spreiding te zorgen heeft de gemeente maatregelen bedacht. Behalve de 5-procentnorm, wil de gemeente ook dat panden met arbeidsmigranten of vluchtelingen niet te dicht bij elkaar staan. Grootschalige huisvesting tot 400 personen mag alleen buiten de woonwijken; dan is impact op de omgeving zo klein mogelijk. Deze campussen moeten zijn voorzien van sportfaciliteiten en scholingsmogelijkheden.