Volledig scherm
© Stock

Mannen uit Rosmalen en Zaltbommel opgepakt in onderzoek naar phishing

ROSMALEN - De politie heeft dinsdagochtend in een onderzoek naar phishing een 21-jarige man uit Rosmalen en een 19-jarige man uit Zaltbommel aangehouden. In de zaak zouden slachtoffers voor tienduizenden euro’s gedupeerd zijn, zo meldt de politie.

De zaak kwam in 2015 aan het licht nadat een bank melding maakte van mogelijke fraude als gevolg van phishing.

Een onderzoek door de financiële recherche leidde uiteindelijk naar de man uit Rosmalen. Hij wordt verdacht van afpersing, oplichting, valsheid in geschrifte en identiteitsfraude. Zo zou hij identiteitsbewijzen van anderen hebben gebruikt om rekeningen te openen op naam van andere personen. Op die rekeningen zou vervolgens geld zijn bijgeschreven dat afkomstig is van phishing, waarmee de crimineel de oorsprong van het geld probeerde te verdoezelen.

Aanhouding
De verdachte kon woensdag worden aangehouden. Een 2de verdachte werd in Zaltbommel aangehouden; hij wordt ervan verdacht anderen onder druk te hebben gezet, onder andere bij het afsluiten van mobiele telefoonabonnementen. Het onderzoek wordt voortgezet.

Phishing
Phishing is een vorm van internetfraude, waarbij fraudeurs proberen om via een e-mail achter bankgegevens proberen te komen. Slachtoffers worden dan naar een valse (bank)website gelokt, waar wordt verzocht een inlognaam en wachtwoord in te voeren. Op deze manier krijgen de criminelen de beschikking over de gegevens.