Volledig scherm
anfred van Kalkeren van Heurkens van Veluw. © dwin van Zandvoort/Photo-Prestige

Mannen van staal verenigen zich

OSS - MetaalKracht is de ijzersterke naam die de metaalbedrijven in Oss hebben gekozen voor samenwerking binnen de metaalbranche. Het gaat om een hernieuwd samenzijn, want er bestaat al een Metaal Huis in de regio Uden, Veghel en Oss.

"Dat leidt een zieltogend bestaan", stelt Manfred van Kalkeren, directeur van metaalbedrijf Heurkens van Veluw in Oss. "Wij pakken de handschoen opnieuw op om te laten zien wat er allemaal zit aan metaal in Oss."

Dat zijn ongeveer honderd bedrijven die zich op de een of andere manier bezighouden met metaal. "We zitten dicht bij elkaar maar we kennen elkaar niet of nauwelijks." De samenwerking is een onderdeel van de Kracht van Oss, waarin de gemeente, bedrijven en de Rabobank werken aan werkgelegenheid door nieuwe economische activiteiten te ontplooien. Zo heeft de logistiek in Oss zich gebundeld in het Logistiek Platform, de grafische sector kent de Media Print & Packaging Group, en beginnende ondernemers het Starters Succes Oss.

Ook de schoonmaakbranche onderzoekt samenwerking in de eigen branche. "We denken aan voordelen op het gebied van onderwijs en werkgelegenheid. Dat sluit nu niet altijd even goed aan", zegt Van Kalkeren. "Op dit moment hebben we geen arbeidsprobleem, maar over een paar jaar wel. Vroeger moesten mensen verstand hebben van frezen, nu van het bedienen van een machine. Daar kunnen we het onderwijs op aanspreken. Ook denken we aan een gezamenlijke flexibele leerlingenpool."

Metaalbranche

-In Oss werken ongeveer honderd bedrijven in de metaal.

-Het gaat om plaatwerk, constructies, frezen, in- en verkoop en het verwerken van metaal tot nieuwe producten.

-Dat in Oss zoveel metaalbedrijven zitten heeft te maken met de agrarische sector en levensmiddelenindustrie in de regio Veghel/Oss, waar steeds nieuwe machines voor nodig zijn. Ook de pharmaceutische industrie heeft gezorgd voor ontwikkelingen in de metaal.

-MetaalKracht wil de krachten bundelen met name op het gebied van werkgelegenheid en kennis.