Volledig scherm
© Thinkstock

Maximum snelheid A59 tussen Drunen en Vlijmen mogelijk tot 2016 100 km/u

HEUSDEN - De maximale toegestane snelheid op de A59 tussen Drunen en Vlijmen blijft mogelijk tot en met 2016 100 kilometer per uur. In dat jaar heeft het zogenaamde geluidssaneringsplan van Rijkswaterstaat (RWS) alle procedures doorlopen. Daarin staat een berekening van Rijkswaterstaat hoeveel geluid het verkeer op de A59 produceert. Uit die berekening moet blijken of extra geluidsmaatregelen nodig zijn om een maximale snelheid 120 kilometer per uur toe te staan.

Het gaat dan om maatregelen bij afrit 41 bij Elshout en bedrijventerrein Nassaulaan in Nieuwkuijk. Bij Elshout staat een glazen geluidsmuur die mogelijk niet geschikt is voor een maximale snelheid van 120 kilometer per uur. Bij het bedrijventerrein staan helemaal geen geluidsschermen. Het is de bedoeling dat ooit 120 kilometer per uur wordt gereden op de A59, ook tussen Drunen en Vlijmen. Een motie van de Tweede Kamer bepaalt echter dat de maximale snelheid 100 blijft, zolang de geluidsmuur op dit traject niet helemaal af is. "Met 'af' wordt bedoeld dat de muur tussen Drunen en Vlijmen helemaal dicht is. Ook bij Elshout en Nieuwkuijk", zegt Marcel Pannekoek van RWS.

RWS berekent met een rekenmodel het geluid van het verkeer over de A59. Ze gaat daarbij onder meer uit van verkeersintensiteit, het type asfalt en een snelheid van 120. Als daaruit blijkt dat het aantal decibel hoger is dan de toegestane 60 - voor sommige huizen 65 decibel - moet RWS maatregelen nemen. "Onze voorkeur gaat dan uit naar ZOAB, geluiddempend asfalt", zegt Pannekoek. "De tweede optie is geluidsschermen. Een derde mogelijkheid is het extra isoleren van huizen waarbij het geluid te hoog is."

RWS is nu bezig met het opstellen van een geluidssaneringsplannen voor Brabant waarin de berekingen bij de A59 zijn opgenomen. Pannekoek schat dat in de tweede helft van 2015 dat plan wordt vastgesteld door de minister, waarna de Raad van State zich mogelijk nog over het plan moet buigen. In 2016 kunnen dan maatregelen worden genomen om eventuele geluidsoverlast terug te dringen. Als uit het saneringsplan dat ZOAB volstaat en schermen niet nodig zijn en als enkele procedures sneller worden doorlopen dan voorzien, kan de snelheid eerder dan 2016 verhoogd worden.