Volledig scherm
© Thinkstock

Minder controles en boetes voor overtreden rookverbod, meer waarschuwingen

DEN BOSCH - Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben vorig jaar voor 1,2 miljoen euro& aan boetes uitgeschreven in horecagelegenheden waar het rookverbod werd overtreden. De NVWA voerde minder controles uit dan in 2014 ( -5 %) en schreef minder boetes uit (-13), maar deelde vaker waarschuwingen uit (+30 %). De gemeente Urk spande de kroon vorig jaar, daar werd ongeveer één op de drie horecagelegenheden beboet voor overtreding van het rookverbod.

De inspecteurs van de NVWA schreven in totaal 1.368 boetes uit, 809 horecagelegenheden kregen een schriftelijke waarschuwing. Dit blijkt uit cijfers die LocalFocus middels de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) heeft verkregen.

De organisatie schreef vorig jaar voor ten minste 1,2 miljoen euro aan boetes uit. Het overgrote deel van de beboete horecagelegenheden zijn café's: van de 1.368 boetes werden er 861 (60 procent) uitgeschreven aan café-eigenaren. Hoewel de NVWA-inspecteurs vorig jaar het vaakst een boete uitgeschreven aan overtredende café's, werden restaurants dubbel zo vaak gecontroleerd.

Asbak blijft op tafel in Urk
Ingezoomd op gemeenteniveau valt vooral de gemeente Urk op. In de Flevolandse gemeente werden per 100 horecagelegenheden 35 boetes uitgedeeld. Reimerswaal in Zeeland (18 per 100 horecagelegenheden), het Groningse Marum (15 per 100) en Rijnwaarden (12) maken de top-drie compleet. In deze regio scoorde de gemeente Aalburg het hoogst met 8 boetes per 100 horecagelegenheden.
De NVWA deelde in absolute zin de meeste boetes uit in Amsterdam (155), Rotterdam (145), Den Haag (114) , Arnhem (20) en Apeldoorn (18). In deze regio scoren Tilburg (8 boetes) en Waalwijk (6) het hoogst.

LocalFocus heeft het aantal controles en maatregelen (boetes en schriftelijke waarschuwingen), van 2008 tot en met 2015 per gemeente op een rij gezet. De hoogte van het boetebedrag is afhankelijk van het aantal keer dat een horeca-eigenaar het rookverbod heeft overtreden. Een eerste overtreding kost een ondernemer 600 euro. Dit bedrag kan, afhankelijk van het aantal overtredingen binnen een bepaalde periode, oplopen tot 4.500 euro.

Bekijk ook de grahpics.