Volledig scherm
De mobiele stembus in Schijndel. © Domien van der Meijden/BD

Mobiele stemmers blijven thuis

VEGHEL/SCHIJNDEL/SINT-OEDENRODE - Veghel, Rooi en Schijndel mochten woensdag ook naar een mobiele ‘stembus’: een Engelse, rode bus. De aanloop viel echter tegen.

Al lang voordat de 63.298 stemgerechtigden in Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel hun ogen opendeden voor de ‘grote’ stemdag van fusiegemeente Meierijstad, verruilde Bram Buntsma een paar honderd kilometer verderop zijn pyjama voor kleren.

Vanuit Ridderkerk reed hij met spoed naar het busstation naast het stadhuis in Veghel. Daar moest zijn trouwe beestje uit 1957, een Engelse rode dubbeldekker, klokslag zeven uur paraat staan om als mobiel stembureau te dienen.

Plakband
Buntsma liep al voor vertrek tegen een paar kleinigheidjes aan: het aggregaat (nodig voor stroomvoorziening onderweg) moest hij thuislaten. Het stemhokje was net twee centimeter te hoog en kon dus ook niet mee. En dus zag je aanvankelijk door het achterraam van de bus precies wat de mensen gingen stemmen. Snel werd wat blauw plastic en plakband gehaald. Daarna kon het los.

Maar dat viel wel héél erg tegen. Zeer mondjesmaat druppelden stemmers de dubbeldekker binnen. De hele dag bleef de opkomst in de mobiele stembus tegenvallen. Tegen negenen ‘s avonds stond de teller in de bus uiteindelijk op 88.

De bus deed op de verkiezingsdag vijf plekken aan, als aanvulling op de 42 stembureaus voor de gemeenteraadsverkiezingen waarmee Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode hun vrijwillige herindeling op 1 januari inluiden.

Mobiel stemmen
Na de prille ochtend in Veghel ging de reis van het mobiele stembureau naar de Markt van Sint-Oedenrode. Burgemeester Peter Maas kwam daar een kijkje nemen en moedigde bekende Rooise mensen aan in de bus te stemmen. „Kom Mien, hier mag je mobiel stemmen”, zei hij. Maar Mien begreep er niet zo veel van: „Ik heb geen mobiel.”

In Schijndel deed de bus in de loop van de dag de Markt en zwembad De Molen Hey aan. Bij De Molen Hey haalden ze in een paar uur slechts één stemmer naar binnen. Daarna stond het mobiele stembureau nog een paar uur bij CHV De Noordkade in Veghel voor de laatste loodjes. Voordat de bus hier open ging, konden de leden van het stembureau nog even een frietje eten bij Pieperz.

Later op de avond in ’t Spectrum bleek dat de opkomst voor de verkiezingen in Meierijstad vrij laag bleef: 41 procent is het voorlopige opkomstpercentage. Een euvel waar herindelingsverkiezingen vaker last van hebben gehad, als de rest van het land geen verkiezingen heeft.

Volg het laatste nieuws in het liveblog. Kijk ook op de pagina Meierijstad.