Volledig scherm
© Erna Lammers

Moergestelnaar kan het oplichten niet laten

* UPDATE 11.48 uur * MOERGESTEL - Hij was vrij in afwachting van een rechtszaak vanwege eerdere oplichtingspraktijken, maar de 45-jarige inwoner van Moergestel kon opnieuw het oplichten niet laten. De politie hield de man woensdag aan omdat hij een bedrijf voor 300.000 euro probeerde te 'tillen'. De advocaat van de man is hier zeer verbaasd over.

Het bedrijf kreeg argwaan toen de man een bestelling van 300.000 euro aan goederen had gedaan. Na contact met de politie bleek het om een bekende oplichter te gaan, die op vrije voeten was in afwachting van een rechtszaak voor eerdere oplichtingspraktijken.

De man wordt verdacht van oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte. Hij zou voor honderdduizenden of zelfs miljoenen euro's bedrijven hebben opgelicht. Hij had hier al van augustus 2015 tot februari 2016 voor vastgezeten, maar kwam vrij onder de voorwaarde dat hij zich niet schuldig zou maken aan nieuwe strafbare feiten. Dat lukte hem blijkbaar niet. Na overleg met de officier van justitie is de man opnieuw aangehouden voordat hij zijn oplichtingspraktijken kon uitvoeren. Ook wordt onderzocht of hij sinds februari misschien wel vaker in de fout is gegaan.

Stressstoornis
Advocaat Rob Zilver zegt dat het hem 'ten zeerste' zou verbazen als zijn cliënt werkelijk in de fout is gegaan. "Hij hield zich juist strikt aan alle voorwaarden, want hij wilde absoluut niet terug de cel in." De Moergestelnaar lijdt aan een stressstoornis waardoor hij regelmatig flauwvalt. Dat overkwam hem ook meerdere malen tijdens zijn verblijf in de penitentiaire inrichting in Vught. Daarbij zou hij verwondingen hebben opgelopen. De aandoening speelde mee in het besluit van de rechter om hechtenis van de Moergestelnaar te schorsen.