Volledig scherm
In de Tubantstraat kwam een boom op een auto terecht. © Toby de Kort

Najaarsstorm in de regio: omgewaaide bomen en zeilers in de problemen

* UPDATE 21.02 UUR * DEN BOSCH - De najaarsstorm die zondag over Nederland raasde, zorgde ook in Brabant voor problemen. Door de stevige wind zijn op verschillende plaatsen bomen omgewaaid, op de A58 bij Tilburg belandde een verkeersbord op het wegdek en in Den Bosch kwamen enkele zeilers in de problemen.

Volgens het KNMI was de storm aan het eind van de middag over het hoogtepunt heen. De zwaarste windstoten werden gemeten in IJmuiden (137 kilometer per uur), Hoek van Holland (119 kilometer per uur) en Vlissingen (107 kilometer per uur). Landinwaarts waren windstoten mogelijk van 75 tot 90 kilometer per uur.

Ook een foto gemaakt van schade door de najaarsstorm? Stuur een mail naar oproep@bd.nl.

Efteling
De Efteling hield uit verzorg enkele attracties dicht. De achtbanen en de monorail in het Land van Laaf reden niet en ook het IJspaleis van de Winter-Efteling was enige tijd gesloten. Alle binnenattracties zijn wel gewoon toegankelijk.

Op de Eftelingsestraat, ter hoogte van Villa Pardoes in Kaatsheuvel brak een boom af, bezoekers van het Bosrijk stonden daardoor kort vast.

Losse dakpannen en gevels
Bij een appartementencomplex aan de Ridder in Boxtel dreigde een stuk van de gevel losgerukt te worden, de brandweer heeft daarop een gedeelte van de gevel verwijderd van de appartementen. Ook bij een appartementencomplex aan het Mutatulihof in Kaatsheuvel kwam een gedeelte van de gevel los.

In Goirle moest een huis aan de Tilburgseweg het ontgelden. Een flinke tak was daar afgebroken en op een woning terecht gekomen. Hierdoor ontstond schade aan het dak. Zo'n vijf brandweermannen waren aan het begin van de middag in de weer op het dak.

Te water
In Den Bosch raakten enkele zeilers te water in de Zuiderplas, de zeilers konden op eigen kracht uit het water komen. Hulpdiensten stelden een grote zoektocht in nadat omstanders drie lege bootjes zagen drijven op de Zuiderplas.

Sinterklaas en Pieten
Op de A58 bij Tilburg is door de wind een verkeersbord losgeraakt. Het bord kwam op een auto met daarin Sinterklaas en een aantal pieten terecht. Daarbij raakte één inzittende gewond. Twee auto's zijn weggesleept en Rijkswaterstaat heeft het bord van de weg gehaald.

Hoofdkantoor politie
De politie moest niet alleen in actie komen vanwege meldingen van anderen, maar ook voor een melding op een eigen adres. Het hoofdkantoor in Den Bosch werd geraakt door de storm, de wind heeft daar een raam op de vierde verdieping van het pand eruit geblazen.

Lindepark
Een grote treurwilg in het Lindepark in Oisterwijk heeft zware schade opgelopen door de storm zondag. Het pad lag bezaaid met afgewaaide resten van de boom. Een grote tak is afgebroken. Aan de overkant van het park heeft een andere boom de storm ook niet kunnen trotseren. Die ligt nu over het water.

Mobiel toilet
Niet alleen werden schademeldingen gedaan vanwege omgewaaide bomen, in Goirle werden een bouwkeet en een mobiel toilet van hun plaats geblazen door de wind. Het toilet kwam tegen een geparkeerde auto tot stilstand, waardoor die schade opliep.

Treinverkeer
Ook het treinverkeer had last van de storm. Tussen Eindhoven en Boxtel reden een tijd lang geen treinen omdat een boom op het spoor was beland. Reizigers moesten rekening houden met een extra reistijd van 15 tot 30 minuten.

Eerste najaarsstorm
Weerdiensten spreken van de eerste van 2016. In heel Brabant en de rest van Nederland was het slecht weer. Volgens Weeronline krijgt Nederland normaal half oktober te maken met een herfststorm. Dit najaar was de eerste storm dus een maand later dan gebruikelijk.

Volledig scherm
Bij een appartementencomplex aan de Ridder in Boxtel moest een stuk van de gevel door de brandweer preventief verwijderd worden. Het stuk dreigde los te laten. © Sander van Gils
Volledig scherm
Omgewaaide bomen in Oisterwijk. © Kim Spanjers/BD
Volledig scherm
Een verkeersbord waaide om op de A58. In één van de auto's zat Sinterklaas met enkele pieten. © Toby de Kort
Volledig scherm
Omgewaaide bomen in Oisterwijk. © Kim Spanjers/BD
Volledig scherm
Een mobiel toilet ging aan de wandel tijdens de najaarsstorm, in Goirle zorgde dat voor een beschadigde auto. © Toby de Kort