Volledig scherm
Prikkeldraadomheining met wachttoren op achtergrond © collectie Canadian Forces Joint Imagery Centre)

Nieuwe foto's van naoorlogs Kamp Vught duiken op

VUGHT - Onderzoeker Gerard Nijssen heeft in Canadese archieven nieuwe, nog onbekende foto's gevonden van vlak na de oorlog van Kamp Vught. Beelden van het bezoek van Himmler aan Kamp Vught in 1944 heeft hij echter niet kunnen opsporen.

Tijdens zijn zoektocht vond Nijssen in Canadese archieven foto’s uit april 1945 van het ‘First Canadian Field Punishment Camp and Detention Centre’. Dit was door het Canadese leger ingericht op een deel van het voormalig concentratiekamp in Vught als gevangenis voor disciplinaire maatregelen.
Hij trof ook nog onbekende foto’s aan van het uitgestrekte kampcomplex, zoals het door de bevrijders werd aangetroffen. Nieuw zijn bijvoorbeeld de beelden die een fotograaf van de Royal Canadian Air Force in november 1944 maakte van een groot veld, bezaaid met vliegtuigwrakken.

Vorig jaar meldde Nijssen de foto's die hij in de National Archives in Washington had ontdekt van geëvacueerde Duitse burgers en van collaboratie verdachte Nederlanders, gemaakt vlak na de ontruiming van het concentratiekamp.

Himmler

Foto’s en mogelijk filmbeelden van het bezoek van de beruchte SS-baas Heinrich Himmler aan het kamp op 3 februari 1944 heeft Nijssen echter niet meer kunnen vinden. Dit ondanks grondig onderzoek in Duitsland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Canada.
Directeur Jeroen van den Eijnde van Nationaal Monument Kamp Vught vindt dit jammer omdat er weinig fotomateriaal van het kamp uit de oorlogsjaren bestaat. ,,De nu gevonden foto’s helpen ons het beeld van kamp Vught zoals het was indringend te bewaren. Er ligt nog veel in fotoalbums en in vergeten koffers op zolders. Laten mensen ook vooral niet denken dat we alles toch al hebben. Ons gezamenlijke motto is: niet weggooien.”

Volledig scherm
Prikkeldraadomheining met wachttoren op achtergrond © Collectie Canadian Forces Joint Imagery Centre
Volledig scherm
Geallieerde militair bekijkt een muurschildering van een V-1 collectie. © Collectie Canadian Forces Joint Imagery Centre
Volledig scherm
Terrein bezaaid met wrakstukken. © Collectie Canadian Forces Joint Imagery Centre