Volledig scherm
Willy Selten voor de kortgedingrechter. © Kirsten Rietbergen

Nieuwsmaker BD Oss 2013: Willy Selten

Willy Selten is de Nieuwsmaker van het jaar. Geen wonder, geen enkele Ossenaar haalde zo vaak het nieuws. Zelfs internationaal. Tot in New York. Sinds zijn fraude zet iedereen vraagtekens bij het etiket ‘100% rundvlees’.

Paspoort Willy Selten

leeftijd: 43 Woonplaats: Nistelrode Functie: eigenaar Vleesgroothandel Willy Selten BV Loopbaan: Woonde in Mill en Sint Hubert. Begon in 1991 voor zichzelf als uitbener van karkassen. In 1998 streek hij in Oss neer, in de bedrijfshallen van het voormalige vleesbedrijf Govers aan de Kantsingel 14. Had op 31 augustus 2012 25 vaste werknemers in dienst, in totaal werkte er ongeveer 100 mensen. Willy Selten wordt verdacht van het fraude en valsheid in geschrifte. In februari 2013 vond de NVWA snippers paardenvlees in partijen vlees die als honderd procent rundvlees verkocht werden. Het bedrijf ging als gevolg van de commotie die door de verdenking ontstond failliet op 16 april 2013.

De aandacht voor Willy Selten piekte hevig dit jaar volgens Google Trends

Welke Osse ondernemer haalt in minder dan een jaar tijd elf keer The Times, vijf keer The Guardian en ook nog een keer The New York Times? Om nog maar niet te spreken van de enorme structurele media-aandacht in eigen land. Er gaat geen maand voorbij of de van fraude verdachte Willy Selten komt bovendrijven in de journaals. Geen nieuwsmedium had ooit eerder over Selten geschreven: de in Nistelrode woonachtige ondernemer, afkomstig uit de gemeente Mill en Sint-Hubert, was een volslagen onbekende, een eenvoudige uitbener van karkassen. In 1991 begon hij voor zichzelf. In 1998 verkaste hij naar de Kantsingel in Oss.

Een onopvallend bedrijf met honderd man personeel. In februari 2013 doet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) met veel tamtam een inval bij het vleesverwerkingsbedrijf. Selten zou de boel oplichten. Voornaamste aanklacht: de onderneming zou bewust rundvlees met paardenvlees hebben vermengd, en dat als ‘100% rundvlees’ hebben doorverkocht. Dat leverde het bedrijf mogelijk miljoenen extra op, want paard is goedkoper dan rund. De NVWA roept in april vijftig miljoen kilogram vlees van Selten terug. De NVWA wil de boekhouding napluizen. Zolang de herkomst van het vlees niet duidelijk is, vertrouwt de warenautoriteit het vlees niet. De paniek slaat toe, bij consumenten en in de sector. De internationale pers staat voor de deur van zijn woonboerderij in Nistelrode, bewaken de poort van het bedrijf in Oss. Selten gaat de strijd aan om de terugroepactie stop te zetten. De rechter is kritisch naar de NVWA, spreekt van een twijfelachtige actie, maar Selten heeft er niets aan: de actie kan niet meer worden teruggedraaid. Begin volgend jaar wordt een officiële aanklacht verwacht. Selten is ondertussen alles kwijt: zijn bedrijf, zijn reputatie en ook die van zijn gezin. Ook zijn zoon wilde verder in het slagersvak.

Meer informatie over BD's Nieuwsmaker 2013 kunt u vinden op bd.nl/nieuwsmaker.

Wat vindt u van de keuze van de redactie? Reageer hieronder of mail naar bdnieuwsmaker@gmail.com​. ​

Volledig scherm
Willy Selten (zittend) in de rechtbank tijdens een eerder kort geding. © Kirsten Rietbegen/BD
Volledig scherm
Volledig scherm
Willy Selten (L) © ANP
Volledig scherm
Willy Selten © Martijn Beekman