Volledig scherm
Het gedenkhoekje in het Theresialyceum © Karlijn Houterman

Officier eist 8 jaar celstraf tegen verdachte van doodrijden Loonse Iris van der Landen

* UPDATE 15.52 uur * BREDA/TILBURG - De 32-jarige man uit Capelle aan den IJssel die verdacht wordt van doodslag op Iris van der Landen, hoorde dinsdag 8 jaar celstraf tegen zich eisen. De officier van justitie eist naast de celstraf ook een rij-ontzegging van ruim 10 jaar. 'De straf lijkt fors, maar is op zijn plaats. De verdachte gebruikte de auto als moordwapen', zei de officier tijdens een zitting die dinsdag plaatsvond in de rechtbank van Breda.

De 14-jarige Iris van der Landen, die leerlinge was van het Theresialyceum in Tilburg, werd op 12 september 2015 door de man aangereden op de Stokhasseltlaan in Tilburg. Het slachtoffer overleed aan haar verwondingen. Kort na het ongeluk richtten leerlingen van het lyceum een gedenkplaats in voor Iris. De man was bij aanvang van de zitting al hevig geëmotioneerd en herinnerde zich maar flarden van de bewuste avond, zoals een klap.

Rijbewijs
De man reed volgens onderzoek tussen de 93 en 119 kilometer per uur over de Stokhasseltlaan en zag naar eigen zeggen het rode licht te laat. Eerder op die avond zou hij ook al snelheden van van 173 tot 200 kilometer per uur hebben gereden op onder meer de Dalemdreef. Ook daar reed hij door rood. De bestuurder probeerde ook nog een Porsche bij te houden. De man raakte al eerder zijn rijbewijs kwijt wegens zijn rijgedrag.

Vrij
In mei probeerde de advocaat van de verdachte om de man vrij te krijgen in afwachting van zijn proces. De rechter oordeelde echter dat er voldoende reden was om de man vast te houden. Onder meer de 64 verkeersboetes, die de verdachte op zijn naam had staan, waren aanleiding om hem niet vrij te laten. De rechter doet op dinsdag 28 juni uitspraak in deze zaak.

Verslaggever Erik van Hest twitterde vanuit de rechtszaal. Lees meer over de zitting.