Volledig scherm
Het Stationsplein vulde zich maandagmiddag met oranjesupporters. Foto: Michiel Stol/BD

Olympische sporters gehuldigd in Den Bosch

DEN BOSCH – De sporters van het Nederlands olympisch team zijn maandagmiddag op het Centraal Station van Den Bosch onthaald door het Nederlandse publiek. Volgens burgemeester Ton Rombouts waren er 12.000 mensen op en rond het Stationsplein in de stad om de sporters te zien.

De politie spreekt van 15.000 bezoekers. Binnen de hekken was ruimte voor 10.000 mensen. De politie sloot enkele toegangswegen af om te voorkomen dat het Stationsplein te vol liep. Het publiek werd onder meer getrakteerd op een show van de talenten van de bekende Bossche turnclub Flik-Flak en optredens van Ali B. en Nick & Simon.

De sporters arriveerden volgens een strak geregisseerd programma even na 16.00 uur op het station. Zwemster Ranomi Kromowidjojo stapte als eerste uit de trein. "We hadden onszelf voorgenomen om een feestje te gaan vieren met de sporters en de coaches. Maar als ik dit zo zie, denk ik dat heel Nederland gaat feesten vandaag", zei ze.

"Er staan mensen tot zover ik kan kijken. Als je dit ziet, met zo veel mensen die naar onze olympische ploeg zijn komen kijken bij thuiskomst, dan zegt dat wel alles", concludeerde chef de mission Maurits Hendriks over het onthaal in Den Bosch.

Het meeste applaus was er voor turner Epke Zonderland en windsurfer Dorian van Rijsselberghe. De hockeyers en hockeysters zorgden op het podium voor de stemming en sfeer.

De olympische ploeg werd toegezongen door Ali B. en Nick en Simon die 'zing, vecht, bid, lach, sport en bewonder' schreven op het refrein van de klassieker van Ramses Shaffy.

Het zogenoemde Welkom Thuis maakt volgens organisator NOCNSF een belangrijk deel uit van de olympische beleving. Het evenement werd voor het eerst georganiseerd in Zwolle na de Olympische Winterspelen in Turijn in 2006.

Dinsdag worden de sporters verwacht voor een huldiging in de Ridderzaal in Den Haag door onder anderen premier Mark Rutte en minister Edith Schippers (Sport).