Volledig scherm
© Frank Trommelen

Omstreden composteringsbedrijf Val bv Haarsteeg moet sluiten

DEN BOSCH/HAARSTEEG - Het omstreden composteringsbedrijf Val bv in Haarsteeg wordt door de provincie gesloten. Deze vergaande en zeldzame maatregel is volgens Gedeputeerde Staten (GS) onontkoombaar omdat dit bedrijf aan de rand van het natuurgebied Haarsteegse Wiel niet te legaliseren is.

De gemeente Heusden wilde Val bv, dat regelmatig in het nieuws kwam vanwege stankoverlast, zowel legaliseren als opnieuw laten uitbreiden, maar kreeg daarvoor geen toestemming van de provincie. Die vindt dat deze composteerder van onder meer groenafval en landbouwplastics niet thuis hoort in het buitengebied.
Met de sluiting van Val bv komt een einde aan een slepende affaire waarbij het illegale bedrijf vele jaren de dans wist te ontspringen. Een poging van de provincie in de jaren negentig om de composteerder de voet dwars te zetten, liep stuk bij de rechter. Het bedrijf breidde later zonder vergunning uit.
De mogelijkheid bestaat dat Val bv naar een andere plek verhuist. De provincie wil daarover meedenken. Een woordvoerder van het bedrijf noemt het besluit van de provincie verbijsterend. „We hebben voldaan aan alles wat de gemeente en provincie van ons vroegen.”