Volledig scherm
De gevangenis in Vught © ANP

Onderzoek naar medewerker PI Vught na incident met gedetineerde

* UPDATE 20.33 uur * VUGHT - Een medewerker van de gevangenis in Vught zit tijdelijk thuis nadat er enkele weken geleden een incident met een gedetineerde is geweest. Volgens Jaap Oosterveer, woordvoerder bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie, loopt er momenteel een onderzoek naar de cipier.

Een anonieme bron meldde aan Omroep Brabant dat de medewerker tegen het hoofd van een gevangene zou hebben getrapt. Volgens Oosterveer is de medewerker echter niet geschorst, maar is deze met 'verplicht verlof' vanwege het onderzoek dat tegen hem loopt. ,,Personeel heeft het incident aan de directie gemeld met de vraag of er wel of niet proportioneel werd opgetreden", legt de woordvoerder uit. ,,Daarom wordt de zaak nu onderzocht. Totdat dit onderzoek is afgerond, blijft de persoon om wie het gaat thuis."

Geen aangifte
Volgens hem is het een standaardprocedure tijdens een onderzoek. Wat er bij de vechtpartij precies is gebeurd, kan hij niet zeggen. ,,Ik heb niets gehoord van ernstige verwondingen en er is ook geen aangifte door de gedetineerde gedaan. Maar dat iemand naar huis wordt gestuurd, dat zegt natuurlijk ook wel iets."

Ook een andere medewerker, die het incident zag gebeuren maar dit niet bij de directie meldde, heeft tijdelijk thuis gezeten. Hij is inmiddels weer aan het werk, maar ook tegen hem loopt er nog een onderzoek. Afhankelijk van de uitkomsten van beide zaken volgen er mogelijk consequenties tegen de medewerkers. Oosterveer: ,,Maar dat is nog speculeren."