Volledig scherm
Bezoekers van het Weekend van het Varken kijken door vensters in de stallen. Ze komen zelf niet echt tussen de varkens.

Open dagen beste pr voor varkensbranche

OSS/UDEN - Open dagen als 'het Weekend van het Varken' zijn het beste pr-middel voor de sector. "Daar kan geen campagne tegenop", stelt de communicatie-adviseur van de ZLTO.

Op 14 en 15 september stellen veertig varkenshouders hun boerderijen open voor publiek. Hierbij zitten vijf bedrijven in de regio's Uden/Veghel en Oss. Vorig jaar trok de activiteit volgens de organisatie veertigduizend bezoekers.

Volgens communicatiespecialisten zijn de vele gesprekken tussen boer en burger tijdens de open dagen, van grote waarde voor de door negatieve berichten geplaagde branche. De ZLTO-adviseur: "Het beste verhaal is nog altijd dat van de boer bij jou op de hoek."

Meer over de communicatieve waarde van de open dagen in het Brabants Dagblad van zaterdag 7 september.

Hieronder specifieke informatie over de vijf deelnemende bedrijven in de regio's Oss en Uden/Veghel. Daar weer onder een algemene reactie van Wakker Dier.

ERP - Vair Varkenshuis, Teuwseler 15. Zaterdag 14 en en zondag 15 september geopend van 10 tot 17 uur.

Type: Alles-in-één bedrijf met bovenop gesloten varkenshouderij (fokken plus mesten) ook verkoop van het vlees.

Bijzonder: Doet voor het eerst mee aan het Weekend van het Varken. De familie Nooijen werkt sinds kort met een geheel nieuw, zelf ontwikkeld concept. Naast controle over de hele keten is het natuurlijk gedrag van varkens daarin een uitgangspunt. Een in het oog springend onderdeel is een buitenloop. De naam Vair Varkenshuis is een samentrekking van het Engelse fair en het Brabantse vèrken.

OSS - Boerderij Van Duijnhoven, Heikampstraat 15. Zaterdag 14 en zondag 15 september geopend van 12 tot 17 uur.

Type: Vermeerderingsbedijf met met 1100 zeugen. Speciaal voor het Weekend van het Varken geopend voor publiek.

Bijzonder: In een promotievideo uit 2011 suggereert varkenshouder Ad van Duijnhoven dat het insemineren van zijn varkens beter lukt als muziek van Jan Smit door de stal schalt: “De zeugen worden geil van Jan Smit.”

VINKEL - Boerderij terras Het Venster, Vinkelsestraat 84. Zaterdag 14 en zondag 15 september geopend van 10 tot 18 uur.

Type: Vermeerderingsbedrijf met 360 zeugen. Heeft een zichtstal waar publiek het hele jaar door terecht kan.

Bijzonder: Bij dit varkensbedrijf is een groot koffie- en theehuis gevestigd. Dit boerderijterras is ook vertrekpunt van diverse wandel- en fietstochten.

VINKEL - Boerderij Op de Nieuwe Kampen, Nieuwekampen 34. Zaterdag 14 en en zondag 15 september geopend van 10 tot 18 uur.

Type: Gemengd bedrijf met zowel varkens als koeien.

Bijzonder: Tevens een ijsboerderij met verkoop van ijs en streekproducten. Met terras.

ZIJTAART – De Daltonhoeve, Heisteeg 9. Zaterdag 14 en en zondag 15 september geopend van 10 tot 18 uur.

Type: Vermeerderingsbedrijf met 500 zeugen. Heeft een zichtstal waar publiek het hele jaar door terecht kan. De daken liggen vol zonnepanelen, 1400 in totaal, om energie op te wekken.

Bijzonder: Cas en Joep van Zutphen, twee van de vier zonen van de familie Van Zutphen, staan centraal in een recente promotievideo voor het Weekend van het Varken. Met deze video probeert de organisatie ook een jong publiek aan te spreken.

Algemene reactie van Wakker Dier op het Weekend van het Varken

WAKKER DIER vindt de open dagen op zich een goed initiatief omdat ze zorgen voor contact tussen consumenten en boeren. Maar volgens de organisatie is er nog veel mis in de varkenssector en geven de varkenshouders tijdens de open dagen een te mooie voorstelling van zaken. Bezoekers moeten zich daarvan bewust zijn en ook kritische vragen stellen, adviseert Wakker Dier. Zelf blijft de organisatie doorgaan met reclames en mediacampagnes.

GREEN verzorgt ieder jaar de campagne voor het Weekend van het Varken in opdracht van de Stichting Varkens in Zicht. Eén van de uitdagingen is om veel free publicity te genereren in landelijke media. Daarom heeft GREEN in 2011 naast het versturen van diverse persberichten een guerrilla actie bedacht en uitgevoerd. En met groot succes! Door het nieuws kenbaar te maken dat varkens opgewonden worden van Jan Smit muziek werden de landelijke media massaal geïnteresseerd. Zo belden Edwin Evers (538), Coen en Sander (3fm), Jeroen van Inkel (Q-music), Radio 1, Slam fm en Omroep Brabant met varkenshouder Ad van Duijnhoven die zogenaamd het nieuws ontdekt had. In de radio interviews kreeg Ad de kans om te vertellen dat hij dit nieuws nu kenbaar maakte omdat komend weekend het Weekend van het Varken is en dat iedereen ook bij zijn boerderij welkom is. Andere media die het nieuwsbericht (vaak deze video) publiceerden: Shownieuws, De Telegraaf, Nu.nl, Algemeen Dagblad, Spits, Brabants Dagblad, PowNews, Radio 2, radio Veronica, BNR Nieuwsradio, Man bijt Hond, lokale radiostations, diverse agrarische media, Belgische nieuwssites en er werd veel over getwitterd. Meer weten over deze case? Bel dan GREEN communicatie op 073 503 94 70 of kijk op www.greencommunicatie.nl GREEN communicatie. Maakt agrimerken sterker.
De biggen blijven de eerste 2 weken alleen bij mama, daarna komen ze met 2 nestjes (tomen) bij elkaar en hebben ze een grotere racebaan om lekker te rennen. Ze kennen dan hun eigen moeder en als de ene mama gaat liggen om te zogen doet de andere mama dat ook. Je hoort de moeders ook knorren, een laag tevreden geknor. Alsof ze wil zeggen "Komaar, drink maar lekker". Als boer/boerin herken je die geluiden, zo mooi ! Voor meer info : www.vair.nl
Hoe leven moedervarkens in de vee-industrie? Een filmpje van Wakker Dier. Wil je varkens een beter leven geven, koop dan geen kiloknallers. Kijk op www.wakkerdier.nl.
Cas en Joep van Zutphen van varkenshouderij De Daltonhoeve in Zijtaart nodigen alle kinderen uit om tijdens het Weekend van het Varken een kijkje te komen nemen op hun boerderij. Tijdens het Weekend van het Varken op zaterdag 14 en zondag 15 september is iedereen van harte welkom bij 39 varkenshouderijen om zelf te zien en te ervaren hoe varkens gehouden worden. Ook is er voor kinderen van alles te doen, zoals schminken, schilderen, biggetjes knuffelen, stoepkrijten of spelen op het springkussen. Kijk voor een boerderij bij jou in de buurt op www.stapindestal.nl Like ons op Facebook.com/Stapindestal Volgs ons via @Stap_indestal en #WvhV OVER DEZE VARKENSHOUDERIJ Bij zichtstal De Daltonhoeve leven 500 zeugen in twee grote groepen. De zeugen hebben een ligbed van stro. Het moderne bedrijf heeft zonnepanelen en de warme lucht wordt gerecycled. Mede hierdoor is De Daltonhoeve genomineerd voor de Gouden Krul verkiezing voor het mooiste varkensbedrijf van Nederland. Deze zichtstal is het hele jaar open en het is helemaal gratis. Tijdens het Weekend van het Varken zijn er leuke activiteiten en zijn de openingstijden zaterdag 14 en zondag 15 september van 11.00 - 17.00 uur. Adres: Heisteeg 9 in Zijtaart (Veghel). Kijk voor meer informatie en de 24 andere zichtstallen op www.stapindestal.nl