Volledig scherm
Wethouder van Son opent het wandelbruggetje © Ans van den Bosch

Opening Kerkdèkske tussen Vinkel en Nuland

VINKEL/NULAND - Stichting Landschapsbelang Maasdonk heeft in samenwerking met de gemeente de historische wandelverbinding tussen Vinkel en Nuland hersteld. Zaterdag 19 november opende Nicole Abrahams, team ecologie van de gemeente ’s-Hertogenbosch, het informatiebord ‘Ommetje Vinkel Nuland’.

Wethouder Jos van Son nam het nieuwe bruggetje in gebruik en pastoor van Dijk zegende het in. Maar allereerst liep een grote groep mensen vanaf de IJsboerderij aan de Nieuwekampen in Vinkel via het Kerkdèkske, het nieuwe bankje met bord, de vleermuiskelder zonder vleermuizen maar wel salamanders, naar die nieuwe wandelbrug.

Voorzitter stichting Landschapsbelang Maasdonk Gerard Gerrits roemde zijn 30 vrijwilligers die zeker 300 uur werk hebben verricht in opschonen van het pad en allerlei werkzaamheden.

Frans van Nistelrooij van heemkunde Nuwelant vertelde over de geschiedenis van het Kerkdèkske, een dijkje in het landschap waarover inwoners van Vinkel al sinds de 17e eeuw naar de kerk in Nuland liepen. Het verloor zijn functie toen Vinkel zijn eigen kerk kreeg, werd onbegaanbaar maar vanaf nu is dit cultuurhistorische pad weer toegankelijk voor wandelaars en interessant voor plant en dier. Het heeft zelfs een straatnaambordje Kerkdèkske en een met een foutje Kerkdèkseke.

Het Kerkdèkske is onderdeel van het ommetje Vinkel-Nuland, een wandelroute van ongeveer 8,5 kilometer door het buitengebied van Vinkel en Nuland en gelegen in De Hooge Heide, een afwisselend landschap tussen Rosmalen, Nuland en Berlicum. Door de samenwerking van verschillende partijen is het gebied mooier, toegankelijker en interessanter gemaakt. Cultuurhistorie, natuur, landschap en recreatie worden met elkaar verbonden. Dit project is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van Brabants Landschap, Nationale Postcodeloterij en gemeente ’s-Hertogenbosch.

Volledig scherm
Gerard Gerrits bij het wandelbruggetje, een onderdeel van Ommetje Vinkel-Nuland. © Ans van den Bosch
Volledig scherm
Het informatiebord Ommetje Vinkel-Nuland. © Ans van den Bosch
Volledig scherm
Ignas Bebber van Landschapsbelang bij de vleermuiskelder. © Ans van den Bosch