Volledig scherm
De mobiele stembus bij de HOV-bushalte is geopend. De eerste stemmers staan al in de rij. © Domien van der Meijden/BD

Opstartproblemen met mobiele stembus bij verkiezingen in Meierijstad

* UPDATE 08.15 uur * SCHIJNDEL/VEGHEL/SINT-OEDENRODE - Alle 42 stembureaus in fusiegemeente Meierijstad zijn woensdagochtend om 07.30 uur open gegaan. Ook het mobiele stembureau opende de deuren. Kijk op de kaart voor de exacte plekken en tijden.

Rond de klok van 06.00 uur stonden de eerste beheerders van stembureaus paraat. Bij het gemeentehuis welteverstaan, om de kratten met stembiljetten en lunchpakketten op te halen. Bij de HOV-bushalte in Veghel stonden om 07.30 uur al de eerste stemmers in de rij bij de mobiele stembus.

De bus is een oude Engelse dubbeldekker uit 1957 die de hele dag op verschillende plekken in Meierijstad staat. Chauffeur Bram Buntsma stond om 03.00 uur 's nachts op in Ridderkerk om op tijd in Veghel te zijn.

Opstartproblemen
Het mobiele bureau kampte nog met wat opstartproblemen. Zo moest er last minute nog een gordijntje voor de ramen worden gehangen om te voorkomen dat anderen kunnen zien wat er gestemd wordt. Het stemhokje zelf paste niet in de bus, dus moest er in de bus zelf provisorisch een stemhokje worden gemaakt. Ook met het aggregaat dat met de bus mee gaat zijn problemen. De toegangsdeur van de bus is te smal om het aggregaat mee te voeren. Daar wordt nu een oplossing voor bedacht. Het liep om 8.00 uur nog niet storm met kiezers.

Mobiel
Het mobiele stembureau rijdt de hele dag rond in de huidige gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. Van 07.00 tot 09.00 uur is de bus te vinden bij het HOV busstation aan de Rembrandtlaan in Veghel. Daarna rijdt hij door naar Sint-Oedenrode waar hij van 10.00 tot 12.00 uur op de Markt staat.

In de middag is het mobiele stembureau in Schijndel te vinden, waar het van 13.00 tot 15.00 uur bij de Glazen Boerderij aan de Markt staat. Van 16.00 tot 18.00 uur is de bus bij zwembad De Molen Hey in Schijndel.

Tenslotte keert het mobiele stembureau weer terug naar Veghel, waar het vervolgens nog van 19.00 tot 21.00 uur geparkeerd staat op de CHV Noordkade.

Kijk voor meer nieuws over de verkiezingen op bd.nl/meierijstad en ed.nl/meierijstad.

Tweets over FROM:@bdrobertvanlith OR FROM:@bdvandermeijden OR FROM:@LvdSt AND #Meierijstad -RT"

Volledig scherm
Busraampje wordt afgeplakt zodat je buiten niet kunt zien wat het stemgedrag van anderen is. © Domien van der Meijden/BD
Volledig scherm
Volop filmploegen bij mobiele stembus bij stadhuis in Veghel. © Domien van der Meijden/BD
Volledig scherm
De eerste stemmers die gebruik maken van de mobiele stembus. © Domien van der Meijden/BD