Volledig scherm
Hans van Bovene bij de Kangoeroeloop 2015.

Oud-journalist Hans van Bovene in Vught overleden

VUGHT - Kort voor zijn 82ste geboortedag is voormalig journalist Hans van Bovene vrijdag in zijn woonplaats Vught overleden. Hans van Bovene was vanaf begin jaren zeventig langdurig in verschillende functies werkzaam voor het Brabants Dagblad.

Als chef van de sportredactie was hij in 1971 initiatiefnemer van de Kangoeroeloop die jaarlijks op Tweede Kerstdag duizenden lopers naar de Vughtse Heide lokt. Bij de 44ste editie in 2015 mocht Hans van Bovene daarvoor het startschot lossen. Als sportjournalist gaf hij veel aandacht aan recreatiesporten als lopen, duivensport en vissen en belichtte hij als een van de pioniers op dit terrein nadrukkelijk de gezondheidsaspecten bij sportbeoefening.

Sport
Ook de topsport volgde hij als verslaggever van nabij. Zo deed Hans van Bovene onder meer verslag van het WK voetbal van 1974 in West-Duitsland. Later gaf hij als coördinator van de sportredacties van respectievelijk Brabant Pers en VNU leiding aan de verslaggeving van diverse grote evenementen als Olympische Spelen, WK’s en EK-toernooien.

Bij het 90-jarig bestaan van de KNVB-Afdeling Noord-Brabant in 1989 verscheen van zijn hand het boekje ‘Gek op voetbal’, waarin de geschiedenis van het voetbal in Brabant wordt geschetst. Hans van Bovene overleed thuis aan de gevolgen van een hartstilstand. De afscheidsdienst is donderdag 20 oktober, op zijn geboortedag, vanaf 13.15 uur in crematorium Maaslanden in Vlijmen –Nieuwkuijk.