Volledig scherm
uit vergunningsaanvraag © Bart Gotink/BD

Panden Markt opgeknapt voor nieuwe winkel(s)

Do 2 ma. De schreeuwerige reclame verdwijnt en de gevels worden teruggebracht in originele staat. Over een paar maanden begint een ingrijpende verbouwing van de panden Markt 3 en 5, waar nu nog The Phone House en een outletzaak zit. De telefoonzaak ging eerder failliet, het andere pand wordt al langer aan tijdelijke partijen verhuurt.

Door Bart Gotink

Nu beide panden leeg komen te staan grijpt de eigenaar, de Van Deursen Group, het moment aan om de rijksmonumenten te renoveren. ,,De panden moeten weer een chique uitstraling krijgen," zegt Sander Aarts van Van Deursen. ,,De schreeuwerige reclame verdwijnt dus en de raamverdeling op de eerste verdieping wordt weer zoals deze ooit was."

Éen winkel?
Een nieuwe huurder voor de panden is er nog niet. Mogelijk wordt er één winkelpand van gemaakt, afhankelijk van wat een nieuwe huurder wil, aldus Aarts. Hoe lang de werkzaamheden gaan duren, is nog niet bekend. Pas daarna wordt het pand weer in de markt gezet, zo geeft Aarts aan.

Failliet
The Phone House ging vorige maand failliet. In afwachting van een doorstart bleven de winkels wel open. Die op de Markt in Den Bosch gaat nu dus wel dicht. Dat linkerpand, Markt 5, is een huis met trapgevel uit begin 17e eeuw. In de gevel van Het Vosken, zoals het pand heet, is in het midden een uitgesneden vospaardje te zien, aan de uiteinden zitten twee bustes met portretten. Na een restauratie in 1913 werd de onderpui veranderd in de huidige, grote boog met vitrines.

Felroze
Het rechterpand, grenzend tegen het stadhuis, is een stuk minder oud. Dit pand is in 1939 in zijn geheel vernieuwd. Tot 1967 heeft daar nog de VVV ingezeten, daarna kreeg het een winkelbestemming. Nadat T For Telecom daar vertrok, zitten er sinds een aantal jaar vooral tijdelijke schoenenzaken in. De afgelopen tijd ging dat om Diva Shoes, die met grote, felroze borden de gehele voorzijde van bijna vijf meter vulde met reclame.

Hedendaags
Omdat het om rijksmonumenten gaat, blijft bij beide panden de verdere uitstraling naar buiten hetzelfde. Aarts: ,,De winkelpuien krijgen een iets meer hedendaags ontwerp, dat we hebben gemaakt op basis van archieftekeningen. Maar van buiten blijven het twee afzonderlijke panden." De Van Deursen Group uit Rosmalen nam eerder ook de panden Markt 73 (Hunkemöller), Schapenmarkt 12-16 (H&M Man) en 7-19 (Zara) onder handen.

Volledig scherm
Markt 3 en Markt 5 © Bart Gotink/BD