Volledig scherm
© Jan Priems/Thinkstock

Politie Brabant: 'We moeten roeien met de riemen die we niet hebben'

TILBURG - Behalve met een laag oplossingspercentage worstelt de politie in Midden- en West-Brabant ook met het halen van de minimum aanrijtijden. In veel plattelandsgemeenten slaagt de politie er vaak niet in om bij spoedmeldingen binnen een kwartier aanwezig te zijn.

"We moeten roeien met de riemen die we niet hebben", sprak burgemeester Peter Noordanus van Tilburg woensdagmiddag tijdens een vergadering van het Regionaal Veiligheidscollege. Hij noemde de situatie bij de politie 'nijpend' en verwees ook naar de uitspraken die de nieuwe korpschef Erik Akerboom deed bij zijn installatie. Als de politie moet doen wat er van haar verlangd wordt, moet er zeker 300 miljoen bij, zei Akerboom vorige week.

Dramatische cijfers
Uit cijfers van het CBS blijkt dat de politie in Brabant minder misdrijven oplost dan in de rest van het land. Daar komt bij dat zeker in afgelegen dorpen de politie vaak te laat is bij spoedmeldingen. In Baarle-Nassau is de politie slechts in 44 procent van de spoedmeldingen binnen -de wettelijk verplichte- 15 minuten ter plaatse. "Dramatisch", noemde burgemeester Marjon de Hoon dat cijfer woensdagmiddag.

Politiechef Hans Vissers zei dat er voorlopig geen zicht is op verbetering: "Dit is wat het is. Met de huidige bezetting is het niet te doen om in negentig procent van alle spoedmeldingen op tijd te zijn, zoals de norm is. Dat zou echt ten koste gaan van handhaving en toezicht."