Volledig scherm
Een loods vol vaten, flessen en chemische apparatuur. © FPMB/Anja van Beek

Politie ontmantelt amfetaminelab in Haarsteeg; drie mannen aangehouden (video)

*UPDATE 20.57 UUR * HAARSTEEG - Een routinecontrole van een auto in Valkenswaard heeft donderdagavond geleid tot de ontdekking van een drugslab aan de Haarsteegsestraat in Haarsteeg. Hoewel het volgens de politie om een erg groot laboratorium gaat, is er geen gevaar voor de omgeving.

Surveillerende agenten controleerden donderdagmiddag een personenauto op de Luikerweg in Valkenswaard. Omdat ze een chemische lucht roken, namen ze een kijkje in de kofferbak van het voertuig. Daar zagen ze verschillende jerrycans die gevuld waren met chemicaliën die ook gebruikt worden bij de productie van drugs. De inzittenden, twee mannen uit Breda van 36 en 40 jaar, werden aangehouden.

Drugslab
Een onderzoek leidde naar het adres in Haarsteeg. In het drugslab, dat door experts een 'groot lab' wordt genoemd, werd amfetamine (speed) gemaakt. De apparatuur voor het maken van synthetische drugs stond in een loods achter de woning. De bewoner van het huis, een 56-jarige man, is aangehouden.

LFO (Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen) en de brandweer zijn vrijdag begonnen met het afbreken van het lab. De schuur staat vol met vaten, gasflessen, glazen destilleerketels. Het opruimen hiervan zou tot diep in de avond duren.

Drugslaboratoria kunnen een gevaar vormen voor omwonenden omdat er, vaak onder onveilige omstandigheden, gevaarlijke chemicaliën worden gebruikt.

Volledig scherm
Het lab werd aangetroffen achter een woning aan De Hoeven in Haarsteeg. © FPMB Anja van Beek
Volledig scherm
Drugslab in Haarsteeg. © Bertjan Kers/BD
Bij de vondst van een amfetaminelab in Haarsteeg zijn vrijdag 11 november 2016 drie personen aangehouden. Video: Bart Meesters.