Volledig scherm
Politie inspecteert een wietkwekerij. © Politie

Politie verlegt aandacht naar hennepstekkerijen

BAARLE-NASSAU/TILBURG - Politie en justitie in Brabant richten zich voortaan meer op het oprollen van hennepstekkerijen. Dat is, zo is het idee, effectiever dan het sluiten van hennepkwekerijen.

In een hennepstekkerij worden de wietplanten gestekt die later naar een hennepkwekerij gaan. Op een bijeenkomst van het CDA Brabant zaterdagochtend zei Jochem Spoorendonk van de speciale drugstaskforce BZ, dat de politie de laatste tijd intensiever gaan speuren is naar hennepstekkerijen. "Dan pak je ze al aan het begin van de keten. De wietkwekerijen zijn afhankelijk van stekken."

De laatste weken deed de politie al invallen in hennepstekkerijen in Sprang-Capelle, Breda en Roosendaal. Vooral die laatste leidde tot een grote vangst: in een hal werden 11.000 wietplantjes in beslag genomen, volgens de politie goed voor het bevoorraden van 40 tot 60 wietkwekerijen.

Bij het bestrijden van de drugscriminaliteit werkt de Brabants/Zeeuwse taskforce samen met de Amsterdamse hoogleraar Peter Sloot, die met behulp van computermodellen een studie maakte van criminele netwerken. Het verleggen van de focus naar hennepstekkerijen is onder meer terug te voeren op de inzichten die Sloot de politie heeft verschaft.

Derrick Bergman, de in Eindhoven wonende secretaris van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod, denkt dat de koerswijziging van de politie de criminele telers alleen maar in de kaart speelt: "De stekken zullen duurder worden en daarmee wordt de productie winstgevender en aantrekkelijker".

De koerswijziging betekent overigens niet dat de politie stopt met het ruimen van hennepkwekerijen.