Volledig scherm
© Domien van der Meijden/BD

PvdA - GroenLinks: spoor- en weg gedupeerden Vught moeten woning makkelijker kunnen verkopen

VUGHT - Waarom iemand wil gaan verhuizen is niet ter beoordeling van de gemeente, stelt Toine van de Ven, fractievoorzitter van PvdA-GroenLinks in een persbericht. ,,Het gaat erom dat mensen voor zichzelf een echte keuze kunnen maken, zonder financieel het schip in te gaan.” Hij reageert op de Vughtse Regeling die bedoeld is als vangnet voor bewoners, die zwaar gedupeerd worden door de ombouw van het spoor en/of de N65 en die 'gevangen' zitten in hun woning.

De regeling bevat onder andere een aankoopregeling. Gedupeerden kunnen hun woning voor 95 procent van de getaxeerde marktwaarde verkopen aan de gemeente. Er gelden wel een aantal voorwaarden en de gemeente wil maximaal 25 woningen per jaar aankopen. Een onafhankelijke commissie beoordeelt of gedupeerden mogen deelnemen aan de regeling. Zo moet de woning op het moment van aanmelden minimaal twaalf maanden te koop staan en moet er sprake zijn van financiële problemen, gezondheidsproblemen of veranderende gezins- en persoonlijke omstandigheden die verhuizing noodzakelijk maken.

Waardedaling
In december bespreekt de gemeenteraad de ‘Vughtse regeling’. PvdA-GroenLinks vindt dat die moet voldoen aan vijf criteria: elke bewoner binnen de scope keuzevrijheid bieden om zelf een keuze te maken voor de toekomst, rekening houden met het effect van de waardedaling vanwege infrastructurele ontwikkelingen (los van de autonome ontwikkelingen op de woningmarkt), kunnen inspelen op eventuele urgentie en acute noodzaak tot verhuizing, terughoudend zijn met het uitspreken van een waardeoordeel over de reden voor de verhuiswens van individuele inwoners en inzicht geven in het tijdelijk verwerven van inkomsten voor beheer en onderhoud.