Volledig scherm
De Meierijstad is een samenvoeging van Sint-Oedenrode, Veghel en Schijndel. © Meierijstad

Raadsleden Meierijstad moeten waken voor de spagaat

MEIERIJSTAD - De leden van de gemeenteraad van Meierijstad zijn bekend. Het is de vraag wiens belangen ze dienen. Zitten ze er vooral voor hun eigen dorp? Of toch voor de hele nieuwe gemeente?

Bij herindeling hoort afscheid nemen van de oude gemeente. Leve de nieuwe gemeente, al dan niet van harte. Ook in Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel hebben de kiezers hun stem uitgebracht. In veel gevallen steunen zij mensen van wie zij hopen dat die goed op de boedel van hun oude dorp zullen passen. Daar is op zich niks mis mee, maar er schuilt wel een gevaar in. Want een raadslid wordt verondersteld het algemeen belang te dienen. En dan zou het zomaar een dingetje kunnen worden als je moet meebeslissen over een onderwerp dat over jouw dorp gaat. Wat als juist daar toch een asielzoekerscentrum moet komen? Of dat het voorkeurstracé van een nieuwe weg toch echt dwars door jouw dorpskern moeten komen? Dan loop je toch anders de kantine van de voetbalclub binnen.

In de editie Meierij van vrijdag 2 december aan een aantal kersverse raadsleden de vraag hoe zij denken te voorkomen dat zij in een spagaat raken tussen trouw aan hun lokale achterban en het algemeen belang.