Volledig scherm
De gevangenis in Vught. © Eva van de Steen

Satudarah-vrienden kosten bewaker gevangenis Vught zijn baan

VUGHT - Een 52-jarige beveiliger van de gevangenis in Vught blijft zich verzetten tegen zijn ontslag. ,,Ik wil gerechtigheid", zei de man donderdag bij de Centrale Raad van Beroep in Utrecht.

De Molukse man werd in januari 2015 op staande voet ontslagen nadat de gevangenisdirectie ontdekte dat hij 'criminele contacten' in zijn vriendenkring had zitten. Daaronder waren ook enkele leden van de -door Molukkers- opgerichte motorclub Satudarah. De man had die contacten ook niet gemeld bij de leiding van de Penitentiaire Inrichting, zoals de gedragscode voorschrijft. Al met al was dat voor de gevangenis voldoende reden om de man wegens plichtsverzuim te ontslaan.

'Weinig te verwijten'
De bestuursrechter in Den Bosch verwierp in mei het verweer van de in Vught wonende beveiliger, maar bij de Centrale Raad van Beroep hield de man donderdag vol dat hem weinig te verwijten valt. ,,De Molukse gemeenschap is een hechte gemeenschap, iedereen kent elkaar. Maar dat wil niet zeggen dat je ook precies weet wie er een strafblad heeft en wie niet", zei zijn advocaat Wilma Feenstra. PI-directeur Hans Huizer zei het dat het 'zeer onaannemelijk' is dat de man niet wist dat zijn vrienden een strafblad zouden hebben.

Eén van de mannen met wie de beveiliger contact had, werd in mei 2015 -dus al na het ontslag- veroordeeld tot 22 jaar cel voor de moord op de Veghelse kickbokser Volkan Duzgun. De Centrale Raad van Beroep doet op 29 december uitspraak.