Volledig scherm
Riquette van de Pol, een van de actieve leden van Slow Food Brabant, bij de Walnoothoeve met een Chaams hoen. © John Schouten/Beeld Werkt

‘Slow Food past bij bourgondisch karakter Brabant’

Slow Food gaat over vergeten smaken en oude productiewijzes, over korte ketens. Brabant telt steeds meer ‘Slowfoodies’.

Geen trend, geen hype. Dat is Slow Food allemaal niet. Riquette van de Pol, bevlogen slowfooder uit Breda, legt het graag uit. Ruim 27 jaar geleden is Slow Food ooit begonnen met een protest tegen de komst van een McDonald’s bij de Spaanse trappen in Rome. Het protest had succes, veel gelijkgestemden kwamen samen, met als resultaat een nieuwe beweging als tegenhanger van al het populaire Fast Food. De boodschap sloeg aan en in 1989 werd het Slow Food Manifest in Parijs ondertekend.

Inmiddels is de beweging uitgegroeid tot 150.000 leden in 130 landen. En de filosofie heeft ook Brabant bereikt. „We zijn een actief convivium met 177 leden”, vertelt Van de Pol enthousiast. De Brabantse slowfooders laten ook steeds vaker van zich horen. Begin juni organiseerden ze nog een ‘walking dinner’ in Haaren geïnspireerd op de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch. Van de Pol vertelt over het geslaagde diner, waarbij van alles uit de tuin van tuinderij De Es ook op het bord lag. „Zelfs de slakken.”

Oude productiewijzen
Een kortere keten is bijna niet denkbaar. En daar draait het bij Slow Food om. Eerlijke, duurzame producten, eerlijke prijzen voor de producenten. En niet te vergeten met aandacht voor gastronomisch erfgoed en ‘oude productiewijzen’. „Fermenteren is nu weer helemaal terug in de belangstelling.” Bevlogen vertelt ze over het Chaamse hoen, een oud hoenderras dat in de vergetelheid was geraakt en met uitsterven werd bedreigd. Dankzij onder meer de Walnoothoeve in Hoeven is het hoen weer terug. „Het Chaamse hoen past helemaal in de Slow Food-filosofie”, vertelt Van de Pol. Zelf rijdt ze regelmatig naar Hoeven om kip te halen. Kip uit de supermarkt komt niet meer op haar bord.

„Mensen denken dat het heel veel werk is om Slow Food te koken, maar dat valt reuze mee. Gezond en bewust eten hoeft ook echt niet duur te zijn.” Ze vindt het jammer dat we als consumenten zo gewend zijn aan het supermarktassortiment. „Waarom zien we slechts een paar soorten appels of bananen? Weet je hoeveel soorten appels en peren er bestaan?”

Terra Madre Salone del Gusto
Zelf kwam de waterschapsjuriste in 2004 in aanraking met Slow Food. Ze zag een documentaire over de beweging, zocht verder op Google en is inmiddels een van de actieve leden en secretaris van het Brabantse convivium, zoals de afdelingen worden genoemd. Ze ging ook zelf naar Turijn, waar iedere twee jaar slowfooders uit de hele wereld bijeenkomen bij het Terra Madre Salone del Gusto. „Dat was ongelooflijk. Allemaal mensen die met zo veel passie met hun producten bezig zijn! Ik zag Afrikaanse boeren die in de mangrovebossen honing wonnen, vrouwen die zelf zout maakten. Het was echt fantastisch.”

Geïnspireerd kwam ze terug. Slow Food is voor haar geen manier van eten meer, maar een ‘lifestyle’ geworden. „Het past ook helemaal bij het Bourgondische Brabant, waar mensen van oudsher van lekker eten en gezelligheid houden. Denk aan de Brabantse koffietafels.”

Chef's Alliantie
Ook steeds meer chefs raken gecharmeerd van de Slow Food- filosofie. Zij hebben zich aangesloten bij de Chef’s Alliantie, in Brabant behoren daar al vijf chef-koks toe. Zij hebben ook afgesproken om minimaal drie producten van de zogeheten Ark van de Smaak – de groeiende internationale lijst met bijna vergeten en verdwenen producten – op de kaart te zetten. Wereldwijd zijn er inmiddels 2.100 producten opgenomen, waarvan 35 uit Nederland. Uit Brabant: de Bergse Ansjovis, het Kempisch heideschaap, de Brabantse Walasperge en natuurlijk het Chaamse hoen.

Riquette van de Pol is blij dat Nederlanders steeds meer aandacht voor eten krijgen. „Mensen zijn gelukkig veel bewuster met voedsel bezig. Slow Food Nederland heeft ook een actieve afdeling met young professionals, de Youth Food Movement. Zij proberen voedselvoorlichting aan kinderen op de kaart te krijgen.” Ze lacht: „Weet je, Slow Food is gewoon echt een stuk lekkerder. Het eten heeft veel meer smaak. Of het nu over een stukje kip of over roomboter gaat.”