Volledig scherm
Het busje met daarin drugsafval staat middenin een woonwijk geparkeerd. © Toby de Kort/De Kort Media

Speciaal 'loosbusje' met 950 liter drugsafval gevonden in Moergestel (video)

* UPDATE 11.31 uur * MOERGESTEL - Een busje dat met een systeem van slangen en pijpen vloeibaar drugsafval kon lozen, is woensdagavond in Moergestel aangetroffen. In het voertuig werd een 1000-litervat met 950 liter aan chemicaliën gevonden. Uit onderzoek blijkt dat het amfetamine-afval is, vermoedelijk uit een drugslab afkomstig.

Het voertuig werd aangetroffen op de Ruijmheuvel in Moergestel, middenin een woonwijk. De straat werd afgezet en buurtbewoners werden door de politie opgeroepen om binnen te blijven. In het vat zat 950 liter afval, daar kwam volgens omstanders een flinke chemische geur vanaf. Vermoedelijk gaat het hier om afval dat afkomstig is van de productie van xtc.

Lozingssysteem naar de bodem
De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) kwam naar Moergestel om het afval op te ruimen en ontdekte dat het busje een 'ingenieus buizensysteem', zoals de politie het noemt. Op het grote vat van 1000 liter, achterin het busje. zaten pijpen en slangen aangesloten die door openingen in de bodem, de achterkant en door een gat in de bodem konden worden gestoken. Al rijdend of stilstaand konden de passagiers zo de kranen op de buizen en slangen opendraaien om het vloeibare drugsafval vanuit het grote vat op de openbare weg, in een sloot of in een put te lozen. Hierdoor konden het dumpen van complete vaten vermijden.

Het is nog niet duidelijk waar de bus vandaan komt en wie de eigenaar is. De bus had volgens de politie valse kentekenplaten en is vermoedelijk gestolen.

Lees meer over dumpingen van drugsafval en bekijk de kaart met dumpingen op bd.nl/drugsafval.

Volledig scherm
Het busje met de slangen en buizen om het drugsafval te lozen. © Toby de Kort
Een busje dat met een systeem van slangen en pijpen vloeibaar drugsafval kon lozen, is woensdagavond in Moergestel aangetroffen. In het voertuig werd een 1000-litervat met 950 liter aan chemicaliën gevonden. (Toby de Kort)