Volledig scherm
Jong geleerd oud gedaan © Fiona Waddell

Speur- en reddingshonden oefenen tussen het puin op het GZG terrein (video)

DEN BOSCH - Het is niet zo dat ik heel bang ben voor honden. Maar als zo'n grote Duitse of Mechelse herder hard blaft, schrik ik toch wel. De honden die zondag 8 maart op het terrein van het voormalige Groot Ziekengasthuis stonden te blaffen, deden dat met een reden. Ze waren namelijk op zoek naar zogenaamde slachtoffers die zich tussen het puin hadden verstopt. “Wij leiden speur- en reddingshonden op die vermiste personen in bossen moeten vinden en tussen het puin. Als er bijvoorbeeld ergens een aardbeving is geweest, willen wij onze honden in kunnen zetten. Ook leiden wij onze honden op om explosieven op te sporen”, vertelt Ad Verstijnen, voorzitter van hondenvereniging De Trouwe Helper uit Eerde.

door HalloWeekend

Een hond werkt, net als veel mensen, niet voor niks. Hij zoekt een prooi, maar het slachtoffer mag natuurlijk niet als prooi worden gezien. “Als we oefenen neemt het slachtoffer een balletje mee. De hond zoekt het balletje en blijft net zo lang blaffen tot dat hij zijn balletje krijgt”, legt Ad uit. Maar als je in het echt, na een aardbeving onder het puin ligt, heb je natuurlijk niet altijd een balletje bij je. “Dan neemt de baas van de hond een balletje mee en als de hond het slachtoffer heeft gevonden, krijgt hij het balletje van zijn baas”, vertelt Ad.

Niet alle honden zijn geschikt om speur- en of reddingshond te worden. Voordat een hond echt aan de slag mag, moet hij eerst een basiscertificaat halen. Daarvoor moet hij verschillende oefeningen uitvoeren en laten zien dat hij goed luistert. In totaal zijn er negen certificaten te halen. Tot nu toe hebben drie honden van De Trouwe Helper alle certificaten gehaald. “Maar onze club bestaat nog maar vier jaar, dus we willen groeien zodat we genoeg honden hebben om in te kunnen zetten bij calamiteiten”, aldus Ad.

In de video speel ik een slachtoffer, wat ik doodeng vond, en kan je zien hoe één van de honden mij tussen het puin vindt.

Bekijk meer weekendtips op bd.nl/halloweekend.

Volledig scherm
Het slachtoffer tussen het puin is gevonden © Fiona Waddell
Volledig scherm
Opzoek naar het slachtoffer © Fiona Waddell
Volledig scherm
Het slachtoffer ligt klaar om gevonden te worden © Fiona Waddell