Volledig scherm
© Ben Ackermans

Te laat

Leve de seizoenen! Het kwik op -6 van eerder deze week kan op mijn instemming rekenen. Winter hoort erbij, desnoods in de herfst. Goed voor de tuingrond, en de boerenkool.

Ik ben geen klimaatscepticus. Twijfel aan de opwarming van de aarde zit niet in mijn pakket. Ook in jaargang 2016 duurden de milde temperaturen lang voort. Dat wordt al zo gewoon, dat ze me in slaap susten. Waardoor ik dit jaar zonder verse peper zit.

Eén struikje was het maar. Maar er hingen toch maar mooi een stuk of vijftig fraaie Spaanse pepers aan. De eerste begonnen al rood te kleuren. Bijna rijp om te plukken. Bijna. Had ik het tóch maar gedaan. Want ik zag het dus niet aankomen, dat ene nachtje onder nul op klomphoogte een paar weken geleden. Het deed verwoestend werk. Wat restte, waren vijftig trosjes groene snot.

Pepers kun je gerust in de volle grond telen. Paprika’s, hun grotere familieleden, ook. In een kasje gedijen beide warmteminnaars natuurlijk beter, maar er was geen jaar dat de oogst me tegenviel. Behalve dan nu, door eigen schuld. Het gepiel met zaadjes in bakjes voor het raam in het prille voorjaar was voor niks geweest.

Gelukkig heb ik het rode en groene goud van vorig jaar nog. En dat van het jaar daarvoor. En dáárvoor. Ze liggen in de vriezer, heelhuids. In een kommetje op het aanrecht, ingedroogd, zo tussen de vingers te vermalen. Of ze zitten in potjes met olijfolie. Dat zijn de jalapeños, de Mexicaantjes waar ze in Amerika zo dol op zijn - de aankomende president uitgezonderd.

Zelfs pepertjes-op-leeftijd fleuren m’n bordjes eten op. Als uit het zand getrokken Brabo moest ik ze wel leren eten. Ging best. De Madame Jeanette die een Nigeriaanse Tilburger me eens liet meeschransen, was evenwel te heftig. Hoe heter, hoe beter? Nou, nee dus, niet voor mij. En ook niet voor het klimaat. Laat het maar lekker winteren. Maar niet te vroeg graag.

Ben Ackermans is journalist bij Brabants Dagblad. Hij schrijft voor Lekkers elke maand over een bijzonder gewas uit zijn groentetuin in Tilburg.