Volledig scherm
© Lukas van der Storm/ED

Team Meierijstad slaat toe

SCHIJNDEL - De allereerste gemeenteraadsverkiezingen van Meierijstad zijn uitgedraaid op een grandioze overwinning voor Team Meierijstad. De fusiepartij behaalde liefst 11 van de 35 zetels in de gemeenteraad. Team liet het CDA (negen zetels) achter zich. Lange tijd gingen beide partijen nek-aan-nek, maar Team Meierijstad won uiteindelijk toch nog ruim met 7.277 stemmen tegenover 6.499 stemmen op het CDA.

De VVD volgde als derde (drie zetels) met 2.482 stemmen, de SP als vierde (3 zetels, 2.474 stemmen). Verrassend was ook het aantal zetels dat Hart voor Schijndel behaalde: drie. Vrijwel allemaal behaald in Schijndel en Wijbosch. „Wij zullen niemand teleurstellen”, beloofde Laurens van Voorst.

Nieuwkomer Lijst Blanco behaalde twee zetels, hetzelfde geldt voor de PvdA. Lijsttrekker Menno Roozendaal was daar uiteraard teleurgesteld over. „We kunnen de komende jaren alleen maar winnen.” D66 stelde teleur met slechts één zetel. Tot slot behaalde ook Gemeentebelang Meierijstad één zetel.

Het opkomstpercentage leek heel laag uit te vallen, maar kwam uiteindelijk op 41 procent. Aan de lage kant, maar net iets hoger dan Den Bosch bij de laatste herindelingsverkiezingen. Eus Witlox kon vaak juichen tijdens de verkiezingsavond in ’t Spectrum in Schijndel. Bij veel stembureaus scoorde zijn partij het beste. „Ik ben blij dat de mensen ons begrepen hebben. We willen versnippering voorkomen.”

Coalitie
Team Meierijstad en het CDA behaalden samen een meerderheid in de toekomstige gemeenteraad met 20 van de 35 zetels. Toch lijken beide partijen aan te sturen op een coalitie met een derde en misschien zelfs een vierde partij.

CDA-voorman Jan Goijaarts gaat graag in op een uitnodiging van Team Meierijstad voor een gesprek over de coalitie. „We kijken uiteraard eerst of we met Team Meierijstad tot een goed akkoord kunnen komen”, reageerde hij. „En wellicht zoeken we ook aansluiting bij een derde of vierde partij. We vinden het ontzettend belangrijk om een stevige coalitie te hebben.”

Ook Team Meierijstad-kopman Eus Witlox ziet een extra partij in de coalitie wel zitten. „Daar hebben we in Schijndel ook goede ervaring mee gehad. We gaan dus op zoek naar versterking die goed in een coalitie past.”

Vrees
Bij andere partijen bestaat de vrees dat Team Meierijstad de rijen niet gesloten kan houden in de komende jaren. Die vrees is volgens Witlox nergens voor nodig. „Natuurlijk is het spannend omdat we een fusiepartij van zes partijen zijn. Maar we hebben het tot nu toe voor elkaar gebokst. En we houden de boel gewoon bij elkaar.” Witlox wil zo snel mogelijk starten met de coalitiebesprekingen.

Hij gaat ervan uit dat hij wethouder wordt voor zijn partij, maar er staan sowieso nog twee kandidaten bij Team Meierijstad: Erik de Vries (nu van TEL in Veghel) en Wern van Asseldonk (nu van DDB in Veghel). Witlox: „Misschien als tweede wethouder, maar ik ben toch echt de eerste kandidaat als wethouder.”

Op vrijdag 25 november om 10.00 uur is er een zitting van het centraal stembureau en wordt de uitslag definitief. Die definitieve uitslag staat vrijdag om circa 12.00 uur op de website van Meierijstad.

Volg het laatste nieuws op de pagina Meierijstad.

Volledig scherm
CDA-voorman Jan Goijaarts (links) en Team Meierij-lijsttrekker Eus Witlox. © Marc Bolsius