Volledig scherm
Prognose in Schijndel in 2014 © Petra Dircks/BD

Terugblikken: DORP/ABS bleef het CDA in 2014 maar nipt voor in Schijndel

SCHIJNDEL - Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in Schijndel in maart 2014 bleef de lokale partij DORP/ABS het CDA nipt voor. Maar waar scoorden die partijen de meeste stemmen? Kijk terug met behulp van interactieve graphics

Op DORP/ABS werd 2716 keer (31, 2 procent) gestemd, op het CDA 2584 keer (29,7 procent). Beide partijen behaalden zes zetels in de gemeenteraad, die in totaal 19 zetels telt. De Socialistische Partij (SP) en de Partij van de Arbeid (PvdA) bleven gelijk in het aantal zetels, met respectievelijk vier en drie zetels. De coalitie werd uiteindelijk gevormd door DORP/ABS, het CDA en de PvdA. De SP was in Schijndel dus de enige coalitiepartij.

Hart voor Schijndel
​In 2015 kwam er echter een breuk binnen de PvdA die leidde tot het vertrek van Laurens van Voorst. Hij heeft later Hart voor Schijndel opgericht. PvdA'er Lambèr Gevers sloot zich later bij deze oppositiepartij aan. Hierdoor bleef er voor de PvdA nog slechts één zetel over. De wethouders waren deze periode Eus Witlox (DORP/ABS), Bart Claassen (CDA) en Menno Roozendaal (PvdA). De VVD deed bij de laatste verkiezingen voor het eerst sinds hele lange tijd niet mee. Vóór maart 2014 zaten de liberalen met drie zetels in de gemeenteraad, maar na interne problemen haakte de VVD in Schijndel af.
Het opkomstpercentage in 2014 was 47 procent, een procent minder dan in 2010. In totaal werden 8783 stemmen uitgebracht.

Meer over de gemeenteraadsverkiezingen in de nieuwe gemeente Meierijstad op bd.nl/meierijstad

Volledig scherm
Eén van de stembureau's in Schijndel in 2014. © Marc Brink/BD
Volledig scherm
SP-leider Ruud Merks van Schijndel werd geïnterviewd kort na de uitslag in 2014.. © Petra Dircks/BD