Volledig scherm
Lijsttrekker Janneke van Vugt van Hart voor Rooi in 2014. © Bert Jansen

Terugblikken: Vier partijen behaalden in 2014 vier zetels in Sint-Oedenrode

SINT-OEDENRODE - Waar verkiezingen doorgaans winnaars en verliezers kennen, had de laatste stembusgang in Sint-Oedenrode veel weg van een gelijkspel. De kiezers verdeelden de buit in maart 2014 keurig tussen de vier grootste partijen. CDA, Hart voor Rooi, DGS/BVT en VVD behaalden allemaal vier zetels. Maar waar scoorden die partijen nu precies de meeste stemmen? Kijk terug met behulp van interactieve graphics

De 17e zetel ging verrassend naar Roois Burger Belang. Eenpitter Henri Raaijmakers stapte echter na ruim een jaar over naar DGS/BVT, waardoor die partij alsnog een numeriek overwicht kreeg.

CDA in oppositie
Hoewel het CDA in stemmenaantal nipt de grootste werd, belandde die partij in de oppositie. Dat had alles te maken met de voorgaande raadsperiode, toen het CDA ten onder ging aan interne strubbelingen en de coalitie in zijn val meetrok. Hart voor Rooi, DGS/BVT en VVD kwamen dus aan het roer, met respectievelijk Jeanne Hendriks, Ad van der Heijden en Jan van Burgsteden als wethouders. Met de fusie in het vooruitzicht werd het een relatief rustige raadsperiode, waarin de verhoudingen zelden heel erg op scherp kwamen te staan. Hoewel het oud zeer tussen CDA en VVD met de verkiezingen in aantocht weer wat vaker boven komt drijven.
Bij de verkiezingen van 2014 ging 53,8 procent van de Rooise kiesgerechtigden naar de stembus. 7,583 mensen, om precies te zijn.

Meer over de gemeenteraadsverkiezingen in de nieuwe gemeente Meierijstad op bd.nl/meierijstad